AgroPols

Ko Latvijas uzņēmējdarbības videi nozīmēja FM 16.augusta darba nodokļu pārmaiņu priekšlikumi

Andris Miglavs, AgroPols
06.09.2024

Finanšu ministrija anonsēja, ka 16.augustā iepazīstinās ar valdības koalīcijā saskaņotajiem priekšlikumiem par darbaspēka nodokļu pārmaiņām. Pēc skandalozas biznesa sbiedrības reakcijas tie gan tika apturēti, tomēr ir vērts ielūkoties FM un valdības domu gaitā. 


Ko Latvijas uzņēmējdarbības videi nozīmēja FM 16.augusta darba nodokļu pārmaiņu priekšlikumi

Ko Latvijas uzņēmējdarbības videi nozīmēja FM 16.augusta anonsētie, tomēr atsauktie darba nodokļu pārmaiņu priekšlikumi. 

 

Stāstam par šī priekšlikuma izcelsmes ģenēzi un norieta procesu šeit uzmanību nepievērsīšu. Tikai par priekšlikumu būtību un to ietekmes vērtējumu.
 
Formāli FM sagatavotās prezentācijas materiālā bija parādīti viņu iedomātie risinājumi darba nodokļu sistēmai 3 nākamajos gados.
FM sagatavotais prezentācijas fails pievienots pielikumā. 
Absolūti minoras pārmaiņas 2025.gadā. Un it kā reālās pārmaiņas 2026./27.gadā. Ar praktiski nebūtisku atšķirību starp abiem tiem - laikam lai izskatītos smukāk, 27.gadā attiecībā pret 26.gadu par dažiem EUR izmainīts bāzes nepaliekamais ienākums.
 
Šeit, izlaižot starpgadus, vērtēta it kā pilnībā ieviestā darba nodokļu reforma.  Tā būtība:
=> jaunās, nu jau 4 IIN likmes - no 20% - 36,1%. (karl!- ,1% procents - atkal, lai nevarētu galvā sarēķināt),
=> beidzot tomēr atcelts diferencētais neapliekamais ienākums, nosakot nemainīgu neapliekamu ienākumu visam ienākumu diapazonam 620 EUR/mēnesī.
=> Par 1 % punktu samazināta VSOAI koplikme, samazinājumu attiecinot uz darba devēju. Veselības apdrošināšanas likme nav mainīta.
=> Paaugstināts VSOAI saistību slieksnis.
=> Attiecīgi nokoriģēts Solidaritātes nodokļa iedarbības slieksnis (par tā atcelšanu runas pat nav bijis).
Un tās arī visas pārmaiņas.
 
Izmantojot nodokļu sloga novērtēšanas rīka sniegtās iespējas (rīka metodoloģiskie pamati aprakstīti garā, garā esejā šeit: ej.uz/ydet ), uzliku 2027.gada scenārija rezultātu uz esošā 2024.gada Latvijas, Lietuvas un Igaunijas darba nodokļu sistēmas fona.
Novērtējumā grafikā rādīts rezultējošais rādītājs - darba nodokļu slogs, EUR/ EUR neto samaksas pie dažādiem neto samaksas līmeņiem.
Un tā - skatāmies 1.bildi. Ar raustītās līnijas līkni- FM scenārijs 2027.gadam.
 
Ko redzam? Tieši tā - redzam minoru darba nodokļu sloga samazināšanos mazo algu segmentā- pie 1000 EUR neto/mēnesī - par 0,12 EUR/EUR. Un, jā- nodokļa sloga jūtamu palielināšanos, sākot ar 3200 EUR neto/ mēnesī.
Un, svarīgākais - visā diapazonā pārliecinoši esot virs EE un LT nodokļa sloga līknēm.
Skaidrs valdības vēstījums:
- mēs negaidām Latvijas ekonomiskajā telpā investīcijas darbietilpīgās augstas pievienotās vērtības nozarēs;
- īpaši mēs negaidām kvalificētus inženierus, sistēmu arhitektus, uzņēmumu vadību, izcilus ārstus utt., un tml...;
- mēs biznesam gribam uzlikt vēl lielāku reālo šodienas patēriņa sociālo garantiju finansēšanas slogu - uzlikt vēl 1 % punktu 1.līmeņa pensiju fonda tekošās darbības finansēšanai, to paslēpjot aiz izkārtnes, ka tiek par 1 % samazināta kopējā iemaksu speciālajā budžetā likme.
- mēs noteikti gribam cīnīties ar ēnu ekonomiku tikai ar policejiski administratīvām metodēm, nevis "cilvēciskojot" biznesa galveno nodokļu likmes un vienkārši nespiežot biznesu tusnīties ap ēnainām vietām;
- veselības aprūpes sistēmai visaptverošas obligātās apdrošināšanas sistēmas un papildus finanšu resursu joprojām nebūs;
- bet, ja izslēdzam no visiem 4 scenārijiem veselības apdrošināšanas iemaksas (2.bildīte) - praktiski redzam uz biznesa kamiešiem uzkrautu neprātīgi dārgu pārējo darba nodokļu slogu - par 40-60% augstāku nekā EE un LT faktiski visā ienākumu diapazonā.
- kas patiesībā nozīmē 2 galvenās lietas:
=>mēs (JV&PRO FM personā) spļaujam virsū plebeju pūlim no sava politierēdniecības torņa, izliekties neredzam vēl kopš 2019.gada gana skaļi skanošos uzņēmēju organizāciju aicinājumus, prasījumus un citus publisko sarunu instrumentus
=> mēs (ultraprofesionālā un ultraapmaksātā FM politierēdniecība) tā arī neko neesam sapratuši par darba nodokļu patieso lomu jebkurā ekonomikā. Un esam nolēmuši turpināt ripināt ekonomiku pa bezriska lejupslīdes trasi.
Gaidīsim tagad šodien solīto produktu. Ar sociālo partneru organizāciju it kā saskaņoto.

     

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana