Laidiens no arhīva:

Citādie lauki

Kažoku salons - Lietuvas lauku ciemā

Daina Kloviene, AgroPols
18.12.2003

Ukmerģes rajona Balēļu ciemā Roms un Rima Pivori (Romas un Rima Pivorai) vecā kolhoza fermā iekārtojuši kažoku šūšanas cehu. Bet savas mājas pirmajā stāvā - kažoku salonu.
Kažoku šūšanas cehā strādā 36 vietējie iedzīvotāji, un tas ir visai iespaidīgs skaitlis, ja ņem vērā augsto bezdarba līmeni laukos. Īpašnieki savu uzņēmējdarbību nākotnē cer attīstīt arī pilsētās.
Abi uzņēmēji ar kažoku šūšanu sāka nodarboties aptuveni pirms desmit gadiem. Pirmos kažokus darināja paši, vēlāk palīgā nāca citi ģimenes locekļi, pēc tam - jau algoti darbinieki.
"Mēs saaicinājām gandrīz visus Balēļu ciema jaunos cilvēkus, kas gribēja strādāt, un viņus apmācījām," stāsta Roms Pivors.
Uzņēmumā tiek veikta arī kažokādu apstrāde, tā ka zem viena jumta notiek gan apstrāde gan šūšana. R. Pivors neesot dzirdējis, ka Lietuvas provincē kaut kur būtu līdzīgs uzņēmums. Balēļu ciemā iegriežas pircēji ne tikai no visas Lietuvas, bet - izrādās - arī no Latvijas.
"Mūsu izstrādājumi paredzēti vidusšķiras pircējam. Patīkami, ka bijušie klienti mūs neaizmirst - ja vienreiz kaut ko iegādājušies, brauc pie mums vēl."
Provinces uzņēmējam par reklāmu ir savs viedoklis. Pēc viņa domām, vislabākā ir reklāma no mutes mutē: "Mēs izvairāmies sevi īpaši popularizēt, jo baidāmies, ka nespēsim visu paveikt. Lai gan šai uzņēmējdarbībai ir sezonas raksturs, mūsu uzņēmums strādā visu gadu."
Uzņēmumā tiek šūti sieviešu un bērnu kažoki no karakula, trušu, nutriju, sudrablapsu u. c. kažokādām. Idejas uzņēmēji rod ārzemju izstādēs, bet savu produkciju demonstrē tikai lauksaimniecības un lauku amatu izstādēs, arī ikgadējā AgroBalt.
Kažokādas tiek pirktas visā Lietuvā. Bet daļa nāk no savas trušu audzētavas: šeit audzē aptuveni tūkstoti trušu, kuru ādiņas tiek izmantotas bērnu kažociņu darināšanai.
Rims Pivors ir pārliecināts, ka uzņēmējdarbībai provincē ir priekšrocības: "Mēs cits citu redzam ne tikai darbā, bet arī ciema ieliņās. Esam kā viena ģimene, un tas stiprina kolektīvu un paaugstina atbildību," saka vadītājs.
Īpašnieks rūpējas arī par strādājošo darba apstākļiem. Pusdienas laikā šūšanas cehs ir tukšs: vienu brīvo stundu šuvējas izmanto ne tikai maltītei, bet steidz arī pārliecināties, vai savā saimniecībā viss kārtībā. Vasarā, lielo lauku darbu laikā, darba grafiku veido elastīgāku. Cilvēki to novērtē.
Šā uzņēmuma darbs un panākumi liecina, ka laukos var nodarboties ne tikai ar labības un dzīvnieku audzēšanu. Ja ir atrasts savs oriģināls, turklāt vēl pieprasīts produkcijas piedāvājums, un tam visam vēl pievienojas kvalitatīvs darbs un pieņemama cena,- panākumi ir garantēti.
Pēc Lietuvos rytas publikācijas

AgroPols

x

Paroles atgadināšana