Laidiens no arhīva:

Laidars

Šāgada lopbarības īpatnības

Ilma Ramane, AgroPols
21.11.2003

Zāles lopbarībā maz proteīna
Visiem zāles lopbarības līdzekļiem šogad raksturīga tendence - pazemināts proteīna saturs. Mēģināju šo problēmu skaidrot ar augu fizioloģiju, konsultējoties ar augkopības zinātniekiem. Izrādās, cēlonis ir šāgada vēsais, aukstais, ieilgušais pavasaris, kas traucējis kaut kādus sintēzes procesus, tātad notikusi zāles augšanas aizture. Parasti tāda tendence netiek novērota: arī agri pļautai zālei - maija beigās vai jūnija sākumā - mēdz būt 16% un vairāk kopproteīna sausnā. Šogad tā saturs bija 13-15%. Tik nepatīkamus secinājumus nācās izdarīt pēc analizētajiem paraugiem. Itin visai zāles barībai, ieskaitot sienu, šis līmenis ir zems. Vienalga, kāda tehnoloģija lietota.
Zemāka bijusi arī zāles raža. Pirmais pļāvums jūnijā un jūlijā parasti tiek likts skābbarībā. Taču kopumā samazinātais kopproteīna līmenis jāņem vērā. Kaut vai jāpasūta paraugu analīze. Saimniekiem, kas rēķinās ar iepriekšējo gadu datiem, iznāk liels kopproteīna iztrūkums. Ja nepasūta pilnīgu barības analīzi, vēlams, lai tā būtu kaut vai daļēja.
Lopu īpašniekiem jāatgādina vēl kāds fakts: šogad, decembrī, notiks skābbarības kvalitātes konkurss, tāpēc LLU laboratorijai Jelgavā tagad iesniedz ļoti daudz konservētās zāles paraugu.
Rituļu tehnoloģijas kārtējās vainas
Raugoties no tehnoloģiskā viedokļa, ļoti daudz tiek gatavots rituļu barības, šis veids pašlaik ir dominējošais. Arī lielajās saimniecībās ganāmpulku īpašnieki vairāk pasūta rituļus, nevis liek zāli tvertnēs. Gandrīz visi cenšas izmantot rituļu skābbarību. Acīmredzot zemnieki šo barību atzīst par labu. Kaut gan tā ir grūti izskaidrojama tendence. Tie saimnieki, kas domā ekonomiski un kam ir daudz lopu, izvēlas skābbarību likt tvertnēs, jo rituļi tomēr iznāk par dārgu.
Turklāt jāuzsver - katram zemniekam pašam cieši jāraugās, lai, tinot zāli rituļos, tehnoloģija tiktu ievērota precīzi. Tad rezultāti ir labi. Bet ja strādā pavirši, lopbarību ietin tikai pāris plēvju kārtās, rituļos gadās arī pelējumi. Izrādās, liela nozīme ir tam, lai zāles vālu pirms tīšanas ritulī sagatavotu pareizi: vāls pietiekami jāapvītina, jāizveido vienmērīgs, lai, tinot ritulī, zāle pareizi noblīvētos un tajā nerastos gaisa kabatas. Tas var notikt tad, ja vāls ir neizlīdzināts, samests kumšķos. Tad parasti nelīdz arī plēvju kārtu skaits. Tām firmām, kas pieņem rituļu gatavošanas pakalpojumus, jāstrādā ļoti precīzi. Sapelējusi rituļu barība katram saimniekam ir ļoti liela nelaime.
Atālu barībai zema kvalitāte
Augustā pļautie atāli gandrīz visi bija nevītināti, aizlijuši, ar zemes piejaukumu. Turklāt pēc vēsā pavasara zāle bija aizcietusies un pēc lietus sazēla strauji. Bet tajā laikā gatavotajā skābbarībā ir sviestskābe, tā ir zemas kvalitātes.
Ieteicams šo atālu barības paraugus gan iedot analīzēm, jo sviestskābe bojā piena kvalitāti, visi fermentācijas procesi norisinās nepareizi. Un šādā barībā palielinās ne tikai sviestskābes, bet arī etiķskābes īpatsvars, turpretī ēdamība samazinās.
Atālus daļa zemnieku lika kopā ar saveldrēto, grūti novācamo labību. Taču zemē sagūlusī labība bija dubļaina, ar bojātiem stiebriem. Tāpēc arī labā atālā tā ievadīja sliktu mikrofloru, kas pazemināja barības kvalitāti. Dabiski, šāda barība ieskāba, taču deva maz labuma: kaut gan kopā ar graudiem tajā parasti neveidojas sviestskābe, bet šogad tā varēja rasties. Tā ir šāgada lopbarības īpatnība.
Izdīgušie graudi līdzsvaro cukurus
Šāgada lopbarībai ir pazemināts cukuru saturs, jo augustā bija mazāk saules. Taču ar graudaugiem ir tā - izdīgušos graudus lopbarībai katrā ziņā var lietot. Ja presē raksta, ka tie nekur neder, tā ir maldinoša informācija. Visi tie zemnieki, kas izdīgušos graudus savākuši, ir ieguvēji tāpēc, ka šajos graudos ir mainījies ogļhidrātu saturs: graudos esošā ciete ir pārvērtusies cukuros. Lielajā mitrumā darbojas ferments amilāze. Tieši to, kas trūkst citos lopbarības līdzekļos, šoreiz var kompensēt izdīgušo graudu piedeva.
Ir jābrīnās, ka kombinētās lopbarības rūpnieki šo faktu neņem vērā. Šīs barības sastāvs ir mainījies, samazinājusies tās enerģētiskā vērtība, un, galvenais, izmainījies ogļhidrātu komplekss. Līdz ar to būtu jākoriģē kombinētās spēkbarības receptes. Lai rūpnīcas nebaidās pirkt sadīgušus graudus!
Labs palīgs lopu īpašniekiem ir SIA Melderi K&V pakalpojumi. Firmas līdzīpašnieks Ivars Vilks ar lopbarības gatavošanas agregātu dodas tieši uz saimniecībām, lai sagatavotu spēkbarību. Turklāt šī firma ļoti labi konservē graudus, arī maisos. Saimniekiem gan jāatgādina: konservēto graudu tvertne vai maiss jāatver ļoti uzmanīgi! Tiklīdz tas izdarīts, tūlīt izbarojiet!
Par minerālvielām. Lielie lieti no zāles izskaloja fosforu, tāpēc minerālvielu trūkst vēl vairāk nekā parasti. Protams, mēs arī zālājus slikti mēslojam. Tātad jādod vitamīni. Trūkst D vitamīna, jo nebija pietiekami saules. Graudu dīgšanas procesos iznīcināts E vitamīns; tas nozīmē, ka būs sarežģījumi ar govju apsēklošanu.
Rapšu rauši līdzsvaro proteīna trūkumu
Tā kā šāgada lopbarībai raksturīgas krasas īpatnības, iespējami kaitīgo procesu ietekmi jāmēģina mazināt. Piemēram, vajadzīgas proteīna piedevas. Taču firmu piedāvātā, kaut vai Baltic feed produkcija, gan ir kvalitatīva, tomēr dārga. Daudz lētāki ir rapšu rauši. Un tagad Latvijā to netrūkst.
Tomēr jāzina, ka ar šiem raušiem ir ļoti īpatnēji: tie govju barības devās labi der kā proteīna bagātinātāji, bet rapšu eļļas spiedēji grēko, atstājot raušos lielāku eļļas daudzumu, nekā pieļaujams. Ko tas nozīmē? Ja rauši satur 10-12% tauku, pareizāk - eļļas, tie ir vērtīga barības piedeva. Bet ja eļļas saturs sasniedz 15-18%, rodas sarežģījumi ar raušu izbarošanu dzīvniekiem, jo var ciest produkcijas kvalitāte. Piemēram, piena tauki var kļūt mīksti, cieš cūku speķa kvalitāte.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana