Laidiens no arhīva:

Ražība

Humīnvielu preparāta - kālija humāta izmantošana Krievijā

Dainis Rozentāls, AgroPols
13.12.2004

Humīnpreparāti Krievijā lēni, bet ļoti pārliecinoši no eksperimentālās fāzes virzās uz lietošanu ražošanas platībās. Jau 2002. gadā tika veikti humīnpreparāta kālija humāta lauksaimnieciskie izmēģinājumi. Lietošanas veids: kartupeļu pirmssējas apsmidzināšana ar kālija humātu. Tas pozitīvi ietekmēja jauno bumbuļu veidošanos, cietes uzkrāšanos tajos, uz pusi samazinājās saslimstība ar kraupi.
Analoģiskus rezultātus ieguva nosusinātās kūdras augsnēs, kur ražas pieaugums sasniedza 15-22,8%. Šis preparāts tika izmantots arī ziemāju un vasarāju sējumu apstrādē. Divreizēja ziemas kviešu apstrāde (sēklu un sējumu) labvēlīgi ietekmēja auga un vārpas garumu, graudu skaitu vārpā un graudu kopējo masu.
Tika arī salīdzināta efektivitāte un izdevumi, apstrādājot sēklu ar herbicīdu Albit un kālija humātu. Izmantojot šo herbicīdu, vienam hektāram iztērēja 15 Krievijas rubļus, bet, izmantojot kālija humātu, iztērēja tikai 0,37 rubļus! Starp citu, pirmajā variantā ražas pieaugums bija 9,4 centneri no ha, bet otrajā variantā - 12,9 centneri no hektāra.
Lieliski rezultāti tika iegūti, audzējot ogulāju stādus.
Lietošana - vienkārša
Ļoti raksturīga humīnvielu mēslojuma īpašība - vienkārša lietošana. Graudaugu un pākšaugu sēklas apstrādi veic vienlaikus ar kodināšanu. Darba šķīdums sastāv no humīnpreparāta un kodnes (vai arī bez tās). Patērētais kālija humāta daudzums ir 8-10 litri uz vienu sēklas tonnu (atkarībā no sēklu lieluma). Sēklu apstrādi var veikt ar parastajām kodināšanas mašīnām, šķīdumus gatavo gan stacionārās, gan mobilās tilpnēs.
Veicot augu piebarošanu uz lauka, kālija humāta patēriņš darba šķīduma gatavošanai ir 3-8 litri vienam hektāram, ko pievieno 300 litriem ūdens.
Apstrādājot kartupeļus pret slimībām, pie kodnes var pievienot 100-300 ml kālija humāta uz 20 litriem ūdens. Pirmo piebarošanu uz lauka var arī apvienot ar apstrādi pret kolorādo vaboli: 3-6 litrus humāta izšķīdina 300 litros ūdens un pievieno insekticīdu. Otro piebarošanu veic ziedēšanas sākuma fāzē. Tad norma ir 4-8 litri uz vienu hektāru. Darba šķīdumu gatavo tāpat kā iepriekš.
Humīnvielu mēslojums ir efektīvs visām dārzeņu kultūrām, jo tas ir ekoloģiski drošs.
Izmantošana dārzeņu audzēšanā
Kā lietot šo preparātu dārzeņu audzēšanā? Pirmām kārtām, brīnišķīgu efektu dod sēklu mērcēšana humīnvielu darba šķīdumā pirms to stādīšanas. Tā jāveic 18-20°C temperatūrā līdz pilnīgai sēklu uzbriešanai. Zirņus un pupiņas mērcē 5 stundas, redīsu, salātu, cigoriņu sēklas - 11 stundas, burkānu, piparu, gurķu, meloņu, sīpolu, diļļu sēklas - 24 stundas. Kad stādiņi laukā izstādīti un ieaugušies, tos divreiz aplaista (intervāls 10-12 dienas). Apliešanu var aizstāt ar ārpussakņu piebarošanu, augus vienkārši apsmidzinot.
Ļoti atsaucīgas humīnvielu mēslojumam ir zemenes. Pavasarī zemeņu pirmās lapas aplaista 2-3 reizes ar darba šķīdumu, ievērojot 10-12 dienu starplaiku. Iespējama arī apsmidzināšana. Zemeņu stādu saknes pirms izstādīšanas var izmērcēt humīnvielu šķīdumā un var arī pēc iestādīšanas aplaistīt, ņemot 2 litrus darba šķīduma uz stādu. Veciem augiem nepieciešami 5 litri.
Ar humīnvielu šķīdumu var apsmidzināt augļu kokus to ziedēšanas laikā. Tas palīdz pret augļu aizmetņu nobiršanu.
Labus rezultātus var sasniegt, veicot divreizēju augu piebarošanu, tos apsmidzinot ar darba šķīdumu. Ārpussakņu piebarošanu veic 3.-4. lapu veidošanās fāzē. Piparus apstrādā 3.-4. lapu fāzē un arī pirms uzziedēšanas. Burkānus un sīpolus- arī 3.-4. lapu izveidošanās fāzē.
Tā iespējams palielināt ražu un iegūt to par 7-12 dienām agrāk. Vienlaikus nostiprinās augu izturība pret sausumu, salnām, pārmērīgu mitrumu un nepietiekamu saules gaismu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana