Horizontālās agrobiznesa

Vai bioloģiskā pārtika varētu kļūt par Latvijas iedzīvotāju ikdienas pārtiku?

AgroPols
23.10.2014

Šā gada 23. oktobrī Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija atklāja izglītojošo kampaņu patērētājiem par bioloģisko pārtiku "BioLoģiski!". Kampaņas sauklis "Tīra pārtika cilvēkam un videi" vēsta par bioloģiskās pārtikas būtību, bet divu gadu garumā plānotās aktivitātes informēs un izglītos Latvijas patērētājus par to, kas ir bioloģiskā pārtika. Kampaņas mājaslapa www.biologiski.lv būs plašākais informatīvais resurss par bioloģisko pārtiku, tās audzēšanu un ražošanu, kāds līdz šim Latvijā bijis pieejams.

Bioloģiskās lauksaimniecības nozare Latvijā sāka attīstīties Atmodas laikā, strauji attīstījās pēc iestāšanās Eiropas Savienībā un tagad piedzīvo pastāvīgu izaugsmi. 2013. gadā Latvijā bija gandrīz 3 500 bioloģiski sertificētu saimniecību, 11% visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir bioloģiski sertificēta, un strauji pieaug bioloģiskās pārstrādes uzņēmumu skaits.

Šobrīd 22% Latvijas iedzīvotāju atzīst: ja ir tāda iespēja, viņi labprāt iegādājas bioloģiskos vai ekoproduktus. Visbiežāk bioloģisko pārtiku iegādājas sievietes, kurām ir bērni, vecumā virs 30 gadiem. Galvenie šķēršļi bioloģiskās pārtikas iegādei - šaubas, vai tas, ko pārdod, patiešām ir bioloģiska pārtika, kā arī bioloģiskās pārtikas cenas atšķirība un pieejamība.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norāda: "Bioloģiski audzēto lauksaimniecības un pārtikas produktu izmantošana iedzīvotāju ikdienas uzturā gan Latvijā, gan pasaulē gūst arvien lielāku piekrišanu. Mūsu valstī ir labi priekšnosacījumi bioloģiskās produkcijas audzēšanai un ražošanai, jo Latvijā ir nesagandēta daba un nepiesārņotas augsnes. Turklāt arī jaunajā Lauku attīstības programmā Zemkopības ministrija ir paredzējusi atbalstu bioloģiskajām saimniecībām."

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas īstenotā kampaņa "BioLoģiski!" ilgs divus gadus un ar dažādām aktivitātēm skaidros Latvijas iedzīvotājiem, kas ir bioloģiskā pārtika, kā to pazīt, kā notiek tās sertificēšana. Kampaņa palīdzēs patērētājiem atrast, kur iegādāties bioloģisko pārtiku, kā arī iepazīstinās ar audzētājiem un ražotājiem. Kampaņas ietvaros notiks aktīva komunikācija sociālajos tīklos, tiks veidots televīzijas orģinālraidījums, tiks īstenota sadarbība ar Latvijas skolām, aizraujoša spēle internetā. Tāpat notiks kampaņas ekspozīcijas tūre pa pilsētu svētkiem, degustācijas lielveikalos, kā arī reklāmas kampaņas internetā un televīzijā.

Kampaņas mērķis ir palielināt bioloģiskās lauksaimniecības marķējuma - ekolapiņas -atpazīstamību un iedzīvotāju informētības līmeni par bioloģisko pārtiku, un līdz ar to - bioloģiskās pārtikas patēriņu Latvijā.

"Bioloģiskā lauksaimniecība Latvijā iekustējās lēni, attīstījās pamazām, taču nu jau var teikt, ka tā kļūst par nozīmīgu Latvijas iezīmi, tāpat to arvien vairāk pazīst un novērtē patērētāji, turklāt tagad bioloģiskā pārtika ir pieejama arī lielveikalos.

Kampaņa "BioLoģiski!" aicina Latvijas iedzīvotājus, kuri vēl nelieto bioloģisko pārtiku, sākt ar to, ka savā ikdienas pārtikas grozā vismaz vienu produktu nomainīt uz bioloģiski sertificētu, un darīt to regulāri. Tīras pārtikas lietošana ir ieguvums katram, turklāt bioloģiskā pārtika palīdz samazināt vides piesārņojumu, jo augsnē, gaisā un ūdeņos nenokļūst ķimikālijas. Bioloģiskā pārtika - tas ir loģiski," saka Gustavs Norkārklis, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs.

Par kampaņu

Kampaņa "BioLoģiski!" īstenota ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas līdzfinansējumu. Tā noritēs līdz 2016. gada jūlijam. Kampaņas īstenotājs ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija. Kampaņas kopējais finansējums ir 302 672 EUR.

Par bioloģisko pārtiku

Bioloģiskā pārtika ir audzēta un ražota saskaņā ar dabiskajiem augu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus pesticīdus, minerālmēslus un antibiotikas.

www.biologiski.lv

PASĀKUMS, KAS FINANSĒTS AR EIROPAS SAVIENĪBAS UN LR ZEMKOPĪBAS MINISTRIJAS ATBALSTU.

Informāciju sagatavoja Liene Brizga-Kalniņa, kampaņas "BioLoģiski!" vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana