Horizontālās agrobiznesa

Bioloģiskās pārtikas cenas Latvijā pakāpeniski samazinās

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA)
23.04.2015

Veselīgas pārtikas pamatgrozs no bioloģiskiem produktiem vienam cilvēkam mēnesī izmaksā tikai par 30 eiro dārgāk

Bioloģiskā pārtika Latvijā ir par 14-52% dārgāka nekā nebioloģiskā jeb konvencionālā pārtika atkarībā no produktu grupas un iegādes veida. Par to liecina kampaņas BioLoģiski! ietvaros Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas pavasarī veiktais bioloģiskās un nebioloģiskās pārtikas cenu salīdzinājums veselīgas pārtikas pamatgroza izmaksām.

Tā kā bioloģiskās pārtikas augstā cena ir sabiedrības apziņā spēcīgi nostiprinājies priekšstats, kā arī viens no šķēršļiem bioloģiskās pārtikas iegādei, ko visbiežāk min patērētāji, šis pētījums šo stereotipu maina, jo vidēji bioloģiskā pārtika mēnesī vienam cilvēkam izmaksā tikai par 30% vairāk.

Kā norāda Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis: "Bioloģiskās pārtikas cena ir pamatoti un objektīvi augstāka nekā konvencionālajai pārtikai, kas nāk no intensīvās lauksaimniecības, kurā ar dažādiem līdzekļiem panāk ātrāku un lielāku ražošanas apjomu. Bioloģiskā pārtika tiek audzēta un ražota saskaņā ar dabīgajiem augu un dzīvnieku dzīves procesiem, neizmantojot sintētiskās agroķimikālijas, bet tikai saimniecības iekšējos resursus. Tās audzēšanā ieguldīts vairāk darba un laika, un produktiem ir garantēti augsta kvalitāte.

Drīzāk ir jāvaicā - par ko mēs nesamaksājam tad, kad iegādājamies lētu pārtiku? Pirmkārt - lētas pārtikas audzēšana atstāj negatīvu ietekmi uz vidi, un par to mēs nesamaksājam, pērkot produktus, bet dažādos citos veidos - ar vides degradāciju, ar dabīgo ekosistēmu zaudējumu, ar nodokļiem. Otkārt - mēs nesamaksājam par ietekmi uz savu organismu ilgtermiņā - par to mēs vēlāk maksājam dažādiem ārstiem.

Protams, bioloģiskās pārtikas nozares mērķis ir mazināt cenu starpību, un, pieaugot produkcijas klāstam, arī tā samazinās, ko labi parāda piena produktu piemērs. Kopumā veiktais salīdzinājums rāda, ka bioloģisko un nebioloģisko produktu cenas pakāpeniski tuvinās, un priekšstats par bioloģiskās pārtikas pārmērīgi uzpūstajām cenām drīzāk ir mīts. Starpība, aplūkojot salīdzināto grozu, ir nepilni 30 EUR mēnesī - un patērētājs savā budžetā to var viegli izlīdzināt, atsakoties no pārstrādātas, neveselīgas pārtikas."

Pētījumā tika salīdzinātas veselīgas pārtikas pamatgroza izmaksas, iegādājoties bioloģiski sertificētu un nebioloģisku jeb konvencionālo pārtiku. Salīdzinājums tika veikts 2015. gada februārī un martā, un tika salīdzināti Latvijas lielveikalu ķēdēs - Rimi, Maxima un Elvi iegādājamie produkti ar bioloģiskajiem produktiem, kas nopērkami gan šajos pašos lielveikalos, gan iegādājami ekoveikalos un Tiešās pirkšanas pulciņos.

Par pamata bāzi salīdzinājumam tika ņemtas izmaksas, kuras veido veselīgas pārtikas pamatgrozs - tas izstrādāts, balstoties uz Veselības ministrijas Vesela uztura ieteikumiem pieaugušajiem. Grozā vienam pieaugušam cilvēkam mēnesī ietilpst 33 produkti -- graudaugi, vietējie augļi un dārzeņi un banāni, piena podukti, liellopa gaļa, pākšaugi, medus, olas, tējas, eļļa.

Veselīgās pārtikas pamatgroza izmaksas, iegādājoties nebioloģiskus produktus lielveikalā, ir 122.29 EUR.

Ja patērētājs šos pašus produktus iegādājas bioloģiski sertificētus, izvēloties gan lielveikalā pieejamos bioloģiskos produktus, gan apmeklējot ekoveikalu un pērkot tieši no bioloģiskajiem zemniekiem, šis grozs izmaksās par 22% jeb 27.36 EUR mēnesī vairāk.

Ja patērētājs visu savu veselīgās pārtikas grozu iegādājas lielveikalā, taču izvēlas lielveikalā pieejamos bioloģiski sertificētos produktus, vairāk kā pusi groza izdodas piepildīt ar ekoproduktiem (19 ekoprodukti no 33). Šāds - daļējs eko grozs izmaksās 148,95 EUR jeb par 22% vairāk.

Ja patērētājs visu šo grozu piepilda ar ekoproduktiem, izvēloties gan lielveikala produktus, gan apmeklējot ekoveikalus, cenas starpība pieaug par 63,99 EUR un par veselīgas pārtikas grozu jāmaksā 186,28 EUR.

Aplūkojot atsevišķas produktu grupas, vismazākā starpība starp bioloģiskiem un nebioloģiskiem ir piena produktu grupā, bet vislielākā starp importētajiem konvencionāli audzētajiem augļiem un dārzeņiem un bioloģiskajiem. Tie bioloģiskie produkti, kuru cena šobrīd ir visvairāk pietuvojusies nebioloģiskajiem, ir jogurts, kviešu milti, saldskābmaize un kefīrs, turklāt visi šie produkti ir ērti pieejami lielveikalos.

Pilns pētījuma apkopojums pieejams www.lbla.lv

Par kampaņu

Kampaņa "BioLoģiski!" īstenota ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas līdzfinansējumu. Tā noritēs līdz 2016. gada jūlijam. Kampaņas īstenotājs ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

Par bioloģisko pārtiku

Bioloģiskā pārtika ir audzēta un ražota saskaņā ar dabiskajiem augu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot sintētiski ražotus pesticīdus, minerālmēslus un antibiotikas. Termini "bioloģisks" un "ekoloģisks", "bio" un "eko" attiecībā uz pārtiku ir vienlīdzīgi.

PASĀKUMS, KAS FINANSĒTS AR EIROPAS SAVIENĪBAS UN LR ZEMKOPĪBAS MINISTRIJAS ATBALSTU.

Informāciju sagatavoja Liene Brizga-Kalniņa, kampaņas "BioLoģiski!" koordinatore.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA)

x

Paroles atgadināšana