Horizontālās agrobiznesa

Aicinām 22.septembrī svinēt Bioloģiskās pārtikas dienu

AgroPols
21.09.2015

Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un kampaņa "BioLoģiski!" aicina 22.septembrī atzīmēt Bioloģiskās pārtikas dienu. Starptautiski septembri kā bioloģiskās pārtikas mēnesi un 22.septembri kā Bioloģiskās pārtikas dienu atzīmē jau vairākus gadus. Latvijā šī ir pirmā reize, kad šajā dienā aicinām pievērst uzmanību bioloģiskās pārtikas un bioloģiskās lauksaimniecības nozīmīgumam.

Latvijā šobrīd jau ir aptuveni 3500 bioloģiski sertificētu saimniecību, kurās kopā saimnieko vairāk nekā 10 000 lauksaimnieku. Lielākoties tās ir mazās un vidējās saimniecības, kurās saimnieko ģimenes. Bieži vien bioloģisko saimniekošanu no vecākiem vai vecvecākiem pārņem jaunā paaudze, un kopumā bioloģisko lauksaimnieku vidējais vecums zem 55 gadiem, kas ir mazāk kā vidēji lauksaimniecībā. Savukārt 40% no visiem bioloģisko saimniecību vadītājiem ir sievietes.

"Mēs esam pārliecināti, ka bioloģiskā pārtika ir labākais, ko daba var dot cilvēkam, un ceram, ka pēc dažiem gadiem tā būs Latvijas iedzīvotāju ikdienas pārtika", saka Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis. "Šī gada ražas aplēses liecina, ka bioloģiskie saimniekotāji šogad izaudzējuši 12 450 tonnas bioloģisko rudzu, 28 000 tonnas bioloģisko auzu, 20 000 tonnas bioloģisko kartupeļu, 10 257 tonnas bioloģisko ābolu, kā arī daudzveidīgu šķirņu burkānus, bietes, ķirbjus, patisonus, sīpolus, ķiplokus, mārrutkus, plūmes, bumbierus, cidonijas, smiltsērkšķus - kopumā aptuveni 100 dažādas kultūras. Vairāk kā 1000 hektāros audzēti garšaugi un kultivētie ārstniecības augi. Kopējā bioloģiskās lauksaimniecības platība Latvijā šobrīd ir gandrīz 12% no visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes.".

Arī patērētaji arvien vairāk novērtē bioloģisko pārtiku. Šī gada augustā veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka ES bioloģiskā sertifikāta - ekolapiņas atpazīstamība pieaugusi - tagad jau 40% cilvēku atzīst, ka šo marķējumu ir ievērojuši. Saskaņā ar veikto aptauju, Latvijas iedzīvotāju iecienītākie ekoproduktu zīmoli ir:

• Baltais EKO - bioloģiskie piena produkti

• Lāči - bioloģiskā maize

• Lazdonas Piens - bioloģiskie piena produkti

• Rūdolfs - bioloģiskā bērnu pārtika

• I Love Eco - dažādi importa bioloģiskie produkti, kas zem šī zīmola pieejami RIMI lieveikalu tīklā.

Lai bioloģiskā pārtika kļūtu par Latvijas iedzīvotāju ikdienas pārtiku, bioloģiskās pārtikas mēnesī aicinām Latvijas iedzīvotājus:

• Pazīsti bioloģisko pārtiku - meklē zaļo ekolapiņu!

Eiropas Savienības ekolapiņa ir vienīgais marķējums, kas garantē, ka produkts ir audzēts saskaņā ar bioloģiskās lauksaimniecības principiem, un to ievērošana tiek regulāri pārbaudīta un kontrolēta. Šobrīd to atpazīst mazāk kā puse Latvijas iedzīvotāju. Tāpēc aicinām meklēt zaļo ekolapiņu gan lielveikalos, gan citās tirdzniecības vietās - tikai tā patērētājs var būt drošs, ka iegādāts īsts bioloģiskais produkts!

• Iekļauj savā ikdienas pārtikas grozā vismaz vienu bioloģisko produktu!

Pēdējo gadu laikā bioloģiskās pārtika kļuvusi arvien pieejamāka, un ekoprodukti arvien plašākā klāstā pieejami lielveikalos - to vidū piena produkti, graudaugi, dažādi citzemju bioloģiskie produkti. Nomainīt vienu ikdienas produktu pret bioloģisko tagad ir pavisam vienkārši! Bioloģisko produktu lietošana ir ne tikai laba cilvēkam, bet arī laba videi.

• Atrodi savu bioloģisko zemnieku!

Lai izveidotu pavisam personīgas attiecības ar savu pārtiku - atrodiet savu bioloģisko zemnieku! Latvijā šobrīd ir aptuveni 3500 bioloģiski sertificētas saimniecības un gandrīz 12% lauksaimniecības zemes ir bioloģiski sertificēta. Bioloģiski sertificētās zemnieku saimniecības meklējiet www.biologiski.lv , Tiešās pirkšanas kustībā, arī zaļajos tirdziņos.

Par kampaņu

Kampaņa "BioLoģiski!" īstenota ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas līdzfinansējumu. Tā noritēs līdz 2016.gada jūlijam. Kampaņas īstenotājs ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

Par bioloģisko pārtiku

Bioloģiskā pārtika ir audzēta un ražota saskaņā ar dabiskajiem augu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot sintētiski ražotus pesticīdus, minerālmēslus un antibiotikas. Termini "bioloģisks" un "ekoloģisks", "bio" un "eko" attiecībā uz pārtiku ir vienlīdzīgi.

Informāciju sagatavoja Liene Brizga-Kalniņa, kampaņas "BioLoģiski" koordinatore.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana