Citu nozaru ražotāju

Maiznieku biedrība prognozē cenu samazinājumu par 3% līdz 4%

Latvijas Maiznieku biedrība
12.11.2009

Vairākkārt mēdijos izskanējuši komentāri par graudu cenu kritumu, sasaistot to ar sagaidāmo maizes cenu samazinājumu. Ir izveidojies maldīgs priekšstats, ka maizes izmaksas ir atkarīgas tikai no miltu cenas. Lai viestu skaidrību jautājumā par graudu cenas ietekmi, Latvijas Maiznieku biedrība vēlas sniegt detalizētāku informāciju, kā veidojas maizes cena. Valdis Circenis, LMB valdes priekšsēdētājs: "Katru rudeni gan miltu ražotāji, gan maizes cepēji, tirgotāji un, protams, arī pircēji gaida jauno graudu ražu, lai uzzinātu, kā graudu kvalitāte un to iepirkuma cena turpmāk ietekmēs mūsu ikdienas pamatprodukta - maizes cenu. Ekonomiskajos apstākļos, kādos šobrīd atrodas mūsu valsts iedzīvotāji, katrs santīms ir nozīmīgs, it īpaši, kad domājam par pārtikas produktu iegādi. Tomēr jāņem vērā, ka tieši graudu iepirkuma cena nav noteicošākais faktors, kas ietekmē maizes klaipiņa cenu veikala plauktos. Lai maizes kukulītis nokļūtu veikalā plauktā, ir jāveic garš un sarežģīts process, kas ietver vairākas iesaistītās puses - miltu malēju, cepēju, transportētāju un tirgotāju. Tāpēc to, cik daudz izdosim par maizi nosaka arī enerģijas, degvielas, darbaspēka un daudzas citas izmaksas."


Maiznieku biedrība prognozē cenu samazinājumu par 3% līdz 4%

Vairākkārt mēdijos izskanējuši komentāri par graudu cenu kritumu, sasaistot to ar sagaidāmo maizes cenu samazinājumu. Ir izveidojies maldīgs priekšstats, ka maizes izmaksas ir atkarīgas tikai no miltu cenas. Lai viestu skaidrību jautājumā par graudu cenas ietekmi, Latvijas Maiznieku biedrība vēlas sniegt detalizētāku informāciju, kā veidojas maizes cena.


Valdis Circenis, LMB valdes priekšsēdētājs: "Katru rudeni gan miltu ražotāji, gan maizes cepēji, tirgotāji un, protams, arī pircēji gaida jauno graudu ražu, lai uzzinātu, kā graudu kvalitāte un to iepirkuma cena turpmāk ietekmēs mūsu ikdienas pamatprodukta - maizes cenu. Ekonomiskajos apstākļos, kādos šobrīd atrodas mūsu valsts iedzīvotāji, katrs santīms ir nozīmīgs, it īpaši, kad domājam par pārtikas produktu iegādi. Tomēr jāņem vērā, ka tieši graudu iepirkuma cena nav noteicošākais faktors, kas ietekmē maizes klaipiņa cenu veikala plauktos. Lai maizes kukulītis nokļūtu veikalā plauktā, ir jāveic garš un sarežģīts process, kas ietver vairākas iesaistītās puses - miltu malēju, cepēju, transportētāju un tirgotāju. Tāpēc to, cik daudz izdosim par maizi nosaka arī enerģijas, degvielas, darbaspēka un daudzas citas izmaksas."


Saskaņā ar AS "Rīgas dzirnavnieks" ģenerāldirektora Sanda Jansona teikto, šogad graudu iepirkuma cenas ir samazinājušās par 25-30%, taču, ņemot vērā pārējās izmaksas graudu pārstrādes procesā, miltu cenas saruks aptuveni par 10%.


Tāpat kā miltu, arī maizes ražošanas procesā ir jāņem vērā papildus izmaksas, līdz ar to ir paredzams, ka maizes kukulīša cena veikala plauktā samazināsies par aptuveni 3-4%. Lai labāk izprastu, kā veidojas maizes cena, Latvijas maiznieku biedrība ir apkopojusi no maizes ražotājiem saņemto informāciju.


Viena maizes klaipa izmaksu sadalījums procentos




Kā redzams attēlā, maizes kukulīša cenu veido dažādas izmaksas, no kurām izejvielas sastāda mazāk nekā trešdaļu no kopējām izmaksām, kur milti sastāda tikai trešo daļu jeb 11% no kopējām maizes klaipa izmaksām. Jāņem vērā, ka maizes izejviela nav tikai milti, jo receptūrās pievieno arī taukvielas, garšvielas un dažādas piedevas, piemēram, ķimenes, sēkliņas u.c.


Liela izmaksu pozīcija ir pievienotās vērtības nodoklim un mazumtirgotāju uzcenojumam. Protams, ir jāņem vērā arī darbaspēka, transportēšanas un enerģijas izmaksas, kā arī ražošanas uzturēšanas izmaksas (administratīvās, apkures u.c.).


Valdis Circenis, LMB valdes priekšsēdētājs: "Cenšoties piedāvāt pircējiem zemākas cenas produktus, maizes ražotāji ir strādājuši pie tā, lai samazinātu pārējās izmaksas. Līdz ar to, kopš vasaras ir vērojams maizes cenas samazinājums līdz pat 7%, kas gan galvenokārt ir radies dažādu akciju un speciālu piedāvājumu rezultātā. Tāpēc arī samazināta miltu cena vieš cerību, ka būs iespējams samazināt maizes cenu plauktā, tomēr jāņem vērā, ka samazinājums noteikti nebūs tik liels kā sākotnējo izejvielu - graudu cenas samazinājums. Pie tam jāņem vērā, ka patiesā maizes cena bieži vien lielveikalu plauktos nemaz nav redzama, jo tai ir piemērotas atlaižu akcijas. Valdot sīvai konkurencei, maizes cena var atšķirties pat pa novadiem."

Latvijas Maiznieku biedrība

x

Paroles atgadināšana