Citu nozaru ražotāju

"Maizes iela" Rīgas centrā

Gunta Duka, Latvijas Maiznieku biedrība
23.08.2013

Jau vairākus gadus pēc kārtas Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) sadarbībā ar Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departamentu rīko Maizes svētkus, kas notiek Rīgas svētku ietvaros.

Šogad, 17. augustā, maiznieki kopā ar saviem atbalstītājiem SIA "Gemoss", SIA "Rīgas dzirnavnieks", SIA "Leipurin" un SIA "PRP" bija izveidojuši "Maizes ielu" pašā Rīgas centrā - Vērmanes dārzā.

Maiznieku cunfti pavisam kopā pārstāvēt sabrauca 8 maizes ražošanas uzņēmumi: SIA "Lāči", SIA "Dona", A/S "Roga Agro", SIA "Matss", pārstāvot zīmolu "Canelle bakery", SIA N. Bomja maiznīca "Lielezers", SIA "Raunas maiznieks", SIA "Fazer Latvija", A/S "Hanzas maiznīcas" un maiznieku sadarbības partneris - SIA "Puratos Latvia".

Maizes ielā kūsāt kūsāja tirdzniecība, gaisā virmoja maizes smarža un visas ielas garumā valdīja pozitīva svētku gaisotne. Maiznieki svētkos gādāja, lai būtu jautri gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem. Ielas garumā darbojās divas mini ceptuves: SIA "Lāči" un "Canelle bakery", kurās rosījās cepēji, piedāvājot siltus pīrāgus un dažādus citus gardumus.

Visas dienas garumā viesiem bija iespēja nobaudīt "spēka riku" - rudzu maizi ar medu un pārbaudīt savas zināšanas labības vārpu, graudu un miltu atpazīšanā. Maiznieki vēlreiz atgādināja, kāpēc tik svarīgi ir uzturā lietot rudzu maizi un svētku apmeklētājiem balvās dāvināja nozīmīti ar zīmīgu simbolu "Es mīlu rudzu maizi". Bērni iepazinās ar rūķiem Knīpučiem no Lāču beķerejas, palīdzēja noformēt A/S" Hanzas maiznīcas" telti ar saviem radošajiem zīmējumiem, pārbaudīja veiklību kukuļu nešanā kopā ar A/S "Rogas Agro" maizniekiem, pašā Rīgas centrā fotografējās SIA "Fazer Latvija" ziedu, vārpu un maizes pļavā, kā arī savu atjautību pārbaudīja kopā ar "Lielezera maiznīcas" maizniekmeistariem. Rīgas viesiem bija iespēja našķēties ar SIA "Dona" īpašajiem rudzu plācenīšiem un izgaršot SIA "Raunas maiznieks" daudzveidīgo produkciju.

LMB, Latvijā vienīgā profesionālā asociācija, kas apvieno maizes ražotājus, sadarbībā ar svētku dalībniekiem - A/S "Hanzas Maiznīca", SIA "Dona", A/S "Roga-Agro", SIA "Raunas maiznieks", SIA "Matss", SIA N.Bomja maiznīca "Lielezers" un SIA "Puratos Latvia", sniedza iespēju iepazīties un nogaršot maizi no 6 dažādām pasaules valstīm. Maizes tika izvēlētas no maizes izejvielu ražotāja "Puratos Group" radītā "Pasaules maizes" koncepta. Tā tika cepta Latvijā izmantojot autentiskas receptes un izejvielas, kā arī ievērojot konkrētās valsts cepšanas tradīcijas. Ar degustāciju un balsošanas palīdzību svētku apmeklētāji noteica sev tīkamāko. Balsošanas rezultātā uzvarēja Beļģijas tradicionālā maize "Craquelin", aiz sevis atstājot "Concha" no Meksikas. Kopumā balsošanā piedalījās aptuveni 500 cilvēki, nobalsojot par kādu no sekojošajām maizēm: tsoureki no Grieķijas, bageti no Francijas, concha no Meksikas, Ciabattu no Itālijas, Craquelin no Beļģijas, Bolla galega no Spānijas (sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=55&newsid=96165).

Maizes svētkus bildēs ir iespēja apskatīt LMB mājas lapā www.maizniekubiedriba.lv

Latvijas Maiznieku biedrība

x

Paroles atgadināšana