Citu nozaru ražotāju

Ražotājs: maizes tirgū vērojamas divas problēmas - nesamērīgi augstās graudu cenas un nevienlīdzīgā konkurence starp lielražotājiem un mazajām maizes ceptuvēm

Ilze Vabole, AgroPols
20.05.2011

20. maijā Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), notika Latvijas Maiznieku biedrības rīkotā "Maizes ražotāju konference 2011".

Konferencē diskutēja par miltu tirgus tendencēm, rudzu graudu kvalitātes vērtējumu, sāls saturu maizē, pārtikas piedevām un inovācijām maizes izstrādājumu iepakošanā, kā arī prasībām maizes izstrādājumu marķēšanai.

LLU speciālisti maizes ražotājus informēja par maizes izstrādājumu un to izejvielu pētījumu rezultātiem, kā arī par maizes cenām, patēriņu un pirktspēju.

Patlaban maizes tirgū vērojamas divas problēmas - nesamērīgi augstās graudu cenas, kā arī nevienlīdzīgā konkurence starp lielražotājiem un mazajām maizes ceptuvēm, tā konferencē norādīja Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs, SIA "Dona" valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs.

"Graudu cenas gada laikā ir dubultojušās, pateicoties spekulācijām pasaules biržās. Tas nozīmē, ka patlaban maizes cepēji "grozās" kā var, lai pie nesamērīgajām izejvielu cenām spētu noturēt galaproduktu cenas iedzīvotāju pirktspējas līmenī. Tikmēr lielražotāji, kurus pārpērk ārzemju kompānijas, spēj "nosist" cenu un piedāvāt lētāku produkciju, tā izspiežot no tirgus mazos ražotājus," sacīja Zemešs.

Uzņēmējs akcentēja, ka aktuāla problēma esot ārzemju investoru prakse atlaist vietējos darbiniekus. Piemēram, pēc maiznīcas "Dinella" nonākšanas igauņu investoru rokās bez darba palikuši vairāki simti daugavpiliešu.

Jautāts par maizes un miltu izstrādājumu cenu turpmākajām tendencēm, Zemešs norādīja, ka tās ir grūti prognozējamas.

"Patlaban cenas turam iepriekšējo mēnešu līmenī. Viss būs atkarīgs no jaunās ražas, graudu kvalitātes, kā arī energoresursu un degvielas cenām. Domāju, ka cenu kāpums uz rudens pusi par pāris procentiem tomēr būs," sacīja Maiznieku biedrības vadītājs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana