Citu nozaru ražotāju

Maizes kvalitātes konkursā zelta medaļas piešķir 12 maizes paraugiem

Ilze Vabole, AgroPols
06.09.2012

17. starptautiskajā pārtikas izstādē “Rīga Food 2012” 5. septembrī tika paziņoti maizes kvalitātes konkursa rezultāti, kā arī pasniegti “Riga Food 2012” diplomi un Latvijas Maiznieku biedrības medaļas kvalitatīvas maizes ražotājiem, informēja Inese Libere, BT 1 mediju koordinatore.

 Konkursa mērķis ir popularizēt maizes izstrādājumus un veicināt to lietošanu uzturā, izcelt Latvijas augstākās kvalitātes maizes ražotājus, kā arī veicināt augstas kvalitātes maizes izstrādājumu ražošanu.

 Jau ceturto gadu pēc kārtas maizes konkursā paraugus vērtēja pēc starptautiski atzītas sensorās vērtēšanas metodes, kas paredz vērtēt katra produkta kvalitāti atsevišķi nevis noteikt labāko. Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tika vērtēts maizes izskats, garoza, mīkstuma porainība un struktūra, kā arī maizes garša un smarža. Vērtētāji bija mācīti eksperti, kuri ir apguvuši maizes sensorās vērtēšanas principus, praktiskās mācības kursu un kuriem ir vienota izpratne par maizes kvalitāti. Tie ir zinātnieki, kā arī maizes un miltu ražotāji ar pieredzi maizes ražošanā.

 Šogad konkursam pieteicās 14 maizes ceptuves un kopumā tika izvērtēti 37 paraugi. Pēc žūrijas vērtējuma zelta diplomi un medaļas par izcilu maizes kvalitāti tika piešķirti 12 maizes paraugiem, sudraba diplomi un medaļas par ļoti labu kvalitāti - 15 maizes paraugiem, savukārt bronzas diplomi un medaļas par labu kvalitāti – 7 maizes paraugiem.

Uzvarētājus sveica zemkopības ministre Laimdota Straujuma, Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs, BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle, AS „Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, kā arī sadarbības partneri.

AS “Hanzas Maiznīcas” saņēma zelta diplomus par “ Hanzas kviešu maize ” un “ Sendviču graudu maize ar auzu pārslām”, kā arī sudraba diplomu par “ Kuršu saldskābā maize ”.

SIA “ Kuldīgas maizes ceptuve ” saņēma zelta diplomu par “ Garšīgā rudzu maize ”, sudraba diplomu par “ Kuldīgas sēklu baltmaize ”, kā arī bronzas apbalvojumu par “ Kuldīgas rupjmaize ”.

SIA “Iļģuciema maiznīca konditoreja” saņēma zelta apbalvojumus par “ Gaišā toskānas maize ar pienu ” un “ Tumšā Toskānas maize ar olīveļļu ”, savukārt sudraba apbalvojumu - par “ Profesionālā sviestmaižu maize ”.

SIA “ Saldus maiznieks ” saņēma sudraba apbalvojumus par trīs produktiem – “ Saldus sēklu maize ”, “ Kurzemnieku rudzu maize ” un “ Miestiņmaize ”.

SIA “Lāči” saņēma zelta apbalvojumu par “ Graudu maize ”, sudraba apbalvojumu par “ EKO rupjmaize ”, kā arī bronzas apbalvojumu par “ Pilsētnieku rupjmaize ”.

SIA “ Madonas patērētāju biedrība” ražotne “ Madonas maiznieks” saņēma sudraba apbalvojumu par “Saldskābmaize ar graudiem ”.

SIA “N.Bomja maiznīca “Lielezers” saņēma zelta apbalvojumu par diviem produktiem - “ Formas rupjmaize ” un “Rausis ar kanēli ”.

AS “Balvu maiznieks” saņēma sudraba apbalvojumus par “ Nātru maize ” un “B altmaize “ Latgaleite ”.

SIA “Fazer Latvija” saņēma zelta apbalvojumu par “ Druva tostermaize klasiskā ”, kā arī bronzas apbalvojumus par “ Fazer Muižas Baltmaize ” un “ Fazer Muižas Saldskābmaize ”.

SIA “Dona” saņēma zelta apbalvojumu par “ Veidņu maize “ Galda”, kā arī divus sudraba apbalvojumus par “ Veidņu maize „Tava” un “ Piknika baltmaize ”.

AS “ LPB” Priekules maizes ceptuve saņēma zelta apbalvojumu par “ Graudu maize “ Krīvu” un sudraba apbalvojumu par “ Saldskābmaize “ Līvu” ”.

SIA “ Maiznīca Flora ” saņēma sudraba apbalvojumus par “ Graudu maizīte ” un “ Jāņa maize”, kā arī bronzas apbalvojumu par “ Raganas saldskābmaize ”.

AS “Roga-Agro” saņēma zelta apbalvojumu par “ Tradicionālā rudzu rupjmaize ar ķiplokiem ” un bronzas apbalvojumu par “ Rudzu saldskābmaize ”.

SIA “ Baltās Naktis ” saņēma bronzas apbalvojumu par “ Mario augļu rupjmaize ”.

Kā atzīst Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs: „ Saņemtie maizes kvalitātes vērtējumi maizniekiem sniedz iespēju paraudzīties uz saviem ražojumiem ar ekspertu acīm, kā arī izvērtēt ieteikumus produktu uzlabošanai ”.

Konkursu rīkoja Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 un ar AS “Dobeles dzirnavnieks” finansiālu atbalstu. Vairāk informācijas par maizes kvalitātes konkursu LMB mājaslapā: www.maizniekubiedriba.lv  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana