Citu nozaru ražotāju

Latvijas Maiznieku biedrība: Mūsu maize bija, ir un būs gardākā

Latvijas Maiznieku biedrība
26.11.2013

Latvija var lepoties ar 9 maizes amata goda meistariem, trīsdesmit trīs maizes amata meistariem un arī vienu starptautiski atzītu maizes amata meistaru Joahimu Viertelu. Šie profesionāļi ir tie, kuri glabā Latvijas maizes cepšanas tradīcijas un nes pasaulē Latvijas gadsimtiem koptās rudzu maizes garšu un smaržu. Latvijas maiznieku biedrība (LMB), kas šogad svin divdesmit gadus pastāvēšanas svētkus, kā dāvanu saņēmusi pozitīvu ziņu no Eiropas Savienības uz iesniegto pieteikumu par tradicionālās salinātās rudzu maizes atzīšanu par aizsargājamu ES produktu (publicēts ES oficiālajā izdevumā iebilžu sniegšanai dalībvalstīm šā gada 22. jūnijā). Cerēsim, ka blakus sklandrausim, arī mūsu rupjmaize atradīs vietu ES sarakstā kā produkts ar garantētām tradicionālām īpatnībām.

No deviņdesmito gadu sākuma maiznieku biedrība veica nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas maizes cepšanas tehnoloģijas saglabāšanā un tiek uzskatīta par vienu no aktīvākajām Latvijas nozaru biedrībām. Biedrības darbības laikā tika izstrādāta maizes nozarei svarīga normatīvā dokumentācija, veidotas procesa vadlīnijas, rokasgrāmatas, sadarbībā ar Latvijas Amatniecības kameru pārstrādāta maiznieka amata apmācības un pārbaudes programma, kā arī izstrādāts Latvijas standarts LVS 76 "Latvijas nacionālā rudzu maize". LMB piedalījusies Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas padomes darbā, pārstāvējusi nozari valsts institūcijās, lai paustu ražotāju nostāju nozarei svarīgos jautājumos. Ar LMB atbalstu izdota LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētās profesores Daigas Kunkulbergas un LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesora Valda Segliņa grāmata "Maizes ražošanas tehnoloģija". Par tradīciju kļuvušas ikgadējās maizes ražotāju konferences, ko rīko LMB aicinot vienkopus Latvijas maizniekus, lai pārrunātu nozares aktualitātes, iegūtu jaunas zināšanas un dalītos pieredzē. Vairākus gadus pēc kārtas LMB sadarbībā ar Rīgas domes Kultūras pārvaldi organizē Maizes svētkus, kas noris Rīgas svētku ietvaros un šogad jau astoto reizi piedalījās Jelgavas domes rīkotajos "Piena, maizes un medus svētkos". Šie pasākumi ir lielisks veids, kā apmeklētājiem uzzināt vairāk par maizes kultūru un nobalsot par sev tīkamāko, gardāko produktu.

Pateicoties gadiem uzkrātajām un uzturētajām maizes cepšanas tradīcijām , kā arī profesionāli darbojoties nozarē, apgūstot jaunas tehnoloģijas un izstrādājot jaunus produktus, Latvija var godpilni ieņemt līdera pozīciju maizes daudzveidības un garšas ziņā. Taču šī brīža situācija nav labvēlīga maizes cepējiem un to rindas kļūst arvien retākas. Maizes sektorā darbojas aptuveni 40 tirgus dalībnieku, no tiem 18 ir LMB biedri. Ir likumsakarīgi, ka apstākļos, kad maizes patēriņš samazinās, daudziem ražotājiem jāpārskata sava darbība. Taču izdzīvo stiprākie un lai cik grūti ir konkurēt ar lielajiem tirgus spēlētājiem, tik un tā, mazās un vidējās maiznīcas arī turpmāk rupjmaizi iejauks koka kublā kā to darīja mūsu senči...

28. novembrī Mencendorfa namā sanāks LMB biedri un maizes nozarei tuvu stāvošie ļaudis, lai kopā atcerētos 20 gados paveikto un nospraustu mērķus tālākajai biedrības darbībai.

"Kamēr Latvijas laukos augs rudzi, kamēr Latvijā ēdīsim rudzu maizi, tikmēr pastāvēsim!" teic Maizes muzeja vadītāja Vija Kudiņa.

Latvijas Maiznieku biedrība

x

Paroles atgadināšana