Briseles koridoros lemj par mums

Lauksaimniekiem dažādi viedokļi par Piebalga piemērotību lauksaimniecības komisāra amatam

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
08.11.2009

Lauksaimniekiem ir dažādi viedokļi par Andra Piebalga piemērotību lauksaimniecības komisāra amatam. "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" sacīja, ka viņa Piebalga izvirzīšanu lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra amatam vērtē ļoti pozitīvi. "Lauksaimniecības politikas izmaiņas ir nepieciešamas, un tās tuvākajos gados būs ļoti smagas, turklāt tām jābūt jaunās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis nediskriminējošām.


Lauksaimniekiem dažādi viedokļi par Piebalga piemērotību lauksaimniecības komisāra amatam

Lauksaimniekiem ir dažādi viedokļi par Andra Piebalga piemērotību lauksaimniecības komisāra amatam.


"Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" sacīja, ka viņa Piebalga izvirzīšanu lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra amatam vērtē ļoti pozitīvi. "Lauksaimniecības politikas izmaiņas ir nepieciešamas, un tās tuvākajos gados būs ļoti smagas, turklāt tām jābūt jaunās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis nediskriminējošām. Viennozīmīgi, lauksaimniecības komisārs, kas nāk no mazajām un jaunajām ES valstīm, būtu lauksaimniecības nozarei ļoti vēlams," teica Dzelzkalēja.


Viņa uzskata, ka lauksaimniecības politikas reformu nebūs iespējams sekmīgi īstenot, ja jaunais lauksaimniecības komisārs nāks no vecajām, lauksaimniecībā ietekmīgākajām valstīm. "Esmu lasījusi, ka Piebalgs atzinis, ka viņš nav kompetents lauksaimniecībā, taču viņam ir iespēja saņemt konsultantu padomus un ātri apgūt lauksaimniecības jomu. Ņemot vērā to, ka Piebalga reputācija Eiropas Komisijā ir ļoti augsta, ir diezgan cerīgi, ka viņš šo posteni varētu ieņemt," piebilda Dzelzkalēja.


Kā lielāko ES lauksaimniecības politikas problēmu Dzelzkalēja min lielo valstu nespēju izprast to, cik dažādi ir ES reģioni un valstis.


Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze domā, ka lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra amats nebūs "medusmaize", ņemot vērā to, ka pēc 2013.gada plānota ES kopējās lauksaimniecības politikas reforma.


"Piebalgam ir politiskā pieredze, taču viņam nav pieredzes lauksaimniecībā. Iepriekšējā ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišera Bola tomēr bijusi lauksaimniecības ministre. Ir ļoti patīkami, ja šo amatu ieņemtu Latvijas pārstāvis, taču pieredzes trūkums lauksaimniecības nozarē Piebalga darbu lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra amatā sākotnēji varētu apgrūtināt," sacīja Krauze.


Viņš arī uzsver, ka komisārs strādā kopējās ES interesēs, nevis savas nacionālās valsts interesēs. "Latviešu zemnieki nevar cerēt, ka Latvijas komisārs varēs viņiem izkārtot kādu papildus atbalstu," sacīja Krauze.


Jau ziņots, ka, atsaucoties uz drošiem avotiem Eiropas institūcijās, laikraksts "Latvijas Avīze" ziņoja, ka viens no amatiem, kuru Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu varētu piedāvāt Latvijas izvirzītajam komisāra amata kandidātam Piebalgam, ir lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra amats.


Pats Piebalgs bijis visai skeptisks par to, ka šādu amatu viņam varētu piedāvāt. Viņš uzsvēris, ka amatu sadalījumu ietekmēs vairāki apstākļi. Viens no tiem ir dalībvalstu piedāvājums pašiem augstākajiem Eiropas Savienības (ES) amatiem. Nākamais - kādas būs spēcīgāko dalībvalstu intereses "iedabūt" konkrētos komisāru amatos savus pārstāvjus. Ne mazāk būtiska esot masu saziņas līdzekļu reakcija uz izvirzītajiem amatu kandidātiem. Piebalgs stāstījis, ka EK ņemot vērā ietekmīgāko ES mediju viedokli, jo tie spēj asi un konstruktīvi novērtēt iespējamā komisāru sastāva profesionalitāti. Tomēr galavārds piederot Barrozu.


Vaicāts, kurā no komisāra posteņiem Piebalgs spētu vislabāk strādāt, viņš paudis viedokli, ka viszinošākais jūtas enerģētikas jomā, ko ir vadījis visus iepriekšējos piecus gadus. Viņš labprāt piekristu strādāt arī prestižajā konkurences komisāra amatā. Spējas un zināšanas ļautu ieņemt arī transporta, kā arī ekonomikas un monetāro lietu komisāra amatu.


Vaicāts, kā viņš vērtē savas spējas strādāt lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra postenī, Piebalgs atbildējis, ka šāds piedāvājums liecinātu par augstu iepriekšējā darba novērtējumu, taču, "lai strādātu šajā postenī, ir jābūt ļoti dziļām un specifiskām zināšanām par nozari, kādu man šobrīd nav", sacījis Piebalgs. Turklāt lauksaimniecības nozarē jau tuvākajā laikā jāpieņem daudz izšķirošu lēmumu, tādēļ šis amats tiek uzskatīts par ļoti grūtu.


Līdz šim Piebalgs izpelnījies ļoti augstu sava darba novērtējumu enerģētikas komisāra amatā. Savukārt iepriekšējās komisijas sastāva apstiprināšanā pirms pieciem gadiem tika ņemti vērā apsvērumi, ka lauksaimniecības jomu nevajadzētu uzticēt lielo ES valstu pārstāvjiem, tādējādi komisāra amatu ieņēma mazās, bet saimnieciski stiprās Dānijas pārstāve. Šobrīd lauksaimniecības sektoru sagaida izšķiršanās par tiešo maksājumu reformu, kur intereses saglabāt līdzšinējo atbalsta sistēmu ir vecajām ES valstīm. Savukārt Latvija, Lietuva un vēl citas jaunās ES valstis pieprasa tiešmaksājumu izlīdzināšanu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana