Visas NVO

Zemnieku Saeima aicina pieteikt pretendentus konkursam „Senču aicinājums”

Mārtiņš Trons, Zemnieku Saeima (ZSA)
18.10.2010

Pievienotie dokumenti

anketa.doc

Lauksaimniecības sektoram visā Eiropā šobrīd raksturīga „novecošanās” – jauni cilvēki maz izvēlas par savu dzīvesveidu saimniekošanu laukos, jo lauksaimniecības bizness būtībā ir dzīvesveids. Lai atjaunotu jauniešu interesi būtiski ir veicināt lauksaimniecības nozares prestižu un vairāk sabiedrību informēt par moderno lauksaimniecību, kas ir tikpat aizraujoša un interesanta kā darbs citās nozarēs, turklāt prasmīgi saimniekojot tā var būt arī ienesīgs bizness.

Lai veicinātu Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstību un popularizētu tos jaunos cilvēkus, kas lauksaimniecību redz kā savu dzīves profesiju, Sandra Kalniete kopā ar Latvijas Avīzi un Zemnieku Saeimu izsludina konkursu „Senču aicinājums”. Konkursa mērķis ir godināt Latvijas jaunos lauksaimniekus / lauksaimnieces. Galvenā balva tiks piešķirta cilvēkam, kurš veiksmīgi nodarbojas ar lauksaimniecību, piekopj lauku dzīvesveidu, kā arī sociāli atbildīgi veicina lauku dzīves vides saglabāšanu un attīstību. Pieteikšanās konkursam ilgst no 1. oktobra līdz 15. novembrim.

Konkursa idejas autore ir EP deputāte S.Kalniete: „Es uzskatu, ka Latvijas lauki ir ne tikai Latvijas identitāte, bet arī nacionālās drošības jautājums. Pēdējos gados ir satraucoši redzēt, ka jauni cilvēki pamet laukus, kuri kļūst tukšāki. Ar šo balvu es vēlos cildināt tos jaunos lauksaimniekus, kuri par spīti grūtībām un sarežģījumiem strādā Latvijas laukos.”

Latvijas avīzi konkursa žūrijā pārstāvēs Viesturs Serdāns: „Kamēr nezini, kas ir viegli, tikmēr grūti nav pārāk grūti. Šī doma virza uz priekšu daudzus uzņēmīgos. Īpaši laukos. Un jo sevišķi – jaunos. Esmu pārliecināts, ka šis konkurss dos iespēju „Latvijas Avīzes” lasītājiem iepazīties ar žurnālistu vēl „neskartiem”, stipriem un savā darbā sekmīgiem mūsu laikabiedriem.”

Savukārt konkursa tehnisko atbalstu nodrošinās Zemnieku Saeima, kuras valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja būs žūrijas sastāvā. „Lauksaimniecība ir ilgtermiņa bizness un tās ilgtspējīgai attīstībai būtiska ir paaudžu maiņa. Lai arī pēdējos gados modernā lauksaimniecība atgūst reputāciju, tomēr mūsu organizācijai ir būtiski vairot lauksaimniecības popularitāti, katrs cilvēks, kas uzsāk lauksaimniecisko saimniekošanu ir ļoti svarīgs. Latvijas laukiem ir nepieciešami jauni cilvēki gan gados, gan domāšanā.Zemnieku Saeima augstu novērtē šādas balvas iedibināšanu, jo atzinība un pagodinājums ir ļoti laba motivācija jauniem un uzņēmīgiem lauksaimniekiem,” par šādas balvas nepieciešamību pārliecināta ir Maira Dzelzkalēja.

Konkursa žūrijā darbosies 8 dažādu jomu profesionāļi, kuri noteiks galveno uzvarētāju. Galvenā balva būs pilnībā apmaksāts brauciens 2 personām uz kādu no Eiropas vadošajām lauksaimniecībai veltītājām izstādēm / gadatirgiem / pasākumiem. Konkursa veicināšanas balva 20 cilvēkiem būs dalība 2 dienu Jauno līderu personīgās un profesionālās izaugsmes apmācībās.

Pretendentus konkursam var pieteikt radi, draugi, kaimiņi, sabiedriskās organizācijas. Pieteikumi ir atrodami www.zemniekusaeima.lv, vai rakstos uz e-pastu zsa@zemniekusaeima.lv ar norādi „Jauno zemnieku konkursam”. Papildus informāciju var saņemt Zemnieku Saeimas birojā Republikas laukumā 2, 319. kabinetā vai zvanot pa tālruni 67027044.

Pieteikuma anketa piev. failā

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana