Visas NVO

"Zemnieku saeima": Sabiedrībai nepieciešama lētāka pārtika

Elizabete Rutule , Leta-Nozare
22.11.2010

"Pārtika ir pamatnepieciešamība, tādēļ būtiski uz nodokļu celšanas fona padarīt to pieejamāku - tā, lai par to pašu latu cilvēks tomēr kaut ko var nopirkt. Sabiedrība būs tikai ieguvēja," sacīja "Zemnieku saeimas" (ZSA) vadītājs Juris Lazdiņš, pamatojot lauksaimnieku vēlmi tieši pārtikai piemērot pazemināto PVN likmi.

Kā ziņots, Saeimas komisijām, Zemkopības ministrijai, Finanšu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam sagatavotā vēstulē ZSA aicinājusi līdz 10% samazināt PVN likmi pamata pārtikas precēm.

ZSA uzskata, ka samazināto PVN likmi vajadzētu piemērot dārzeņiem, maizei, pienam, gaļai, olām un miltiem, jo samazinātā likme veicinātu iekšējo patēriņu un līdz ar to - arī vietējās lauksaimniecības ražošanas apjoma palielināšanos. Latvijā pārtikas precēm joprojām tiek piemērots 21% PVN, kamēr citviet Eiropas Savienībā pārtikai ir samazināta nodokļa likme, svārstoties no 2,4% (Šveicē) līdz 20% (Albānijā).

Tikmēr zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) "Nozare.lv" norādīja, ka samazinātā PVN likme pārtikas precēm vērtējama pozitīvi, tomēr sarunās ar Finanšu ministriju un sadarbības partneriem rūpīgi jāizvērtē, vai šī budžeta ietvaros to iespējams izdarīt. "Tomēr diskutēt mēs varam," sacīja Dūklavs.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"), komentējot ZSA aicinājumu samazināt PVN pārtikas precēm, pauda viedokli, ka šajā jomā neko nevajadzētu mainīt.

"Samazinātā PVN likme pārtikas produktiem ir ļoti kutelīgs jautājums," uzskata ministrs.

Pēc viņa teiktā, līdzšinējā pieredze daudzās valstīs parādīja, ka saskaldītas pazeminātās likmes vai to noteikšana dažiem produktiem nedod ilgtermiņa efektu. Viņaprāt, Latvijas tirgū, kurā nepārtraukti redzams, ka cenu pieaugums salīdzinoši bieži neatbilst tam, kādam tam jābūt, būtu grūti redzēt pozitīvu atdevi. Uz kādu brīdi cenas samazinātos, bet tad diezgan ātri atgrieztos atpakaļ, savukārt budžetā būtu ierēķināts pieaugums, ko beigās neizdotos iegūt.

Finanšu ministrs norādīja, ka šāds jautājums izskan kopš 2008.gada, un valstis, kas gājušas tam cauri, norādījušas, ka Latvijai kā mazai valstij būs grūti iegūt no tā pozitīvu efektu.

Jau ziņots, ka "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības veidotais Ministru kabinets panācis vienošanos par PVN pamatlikmes palielināšanu no 21% līdz 22%.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") iepriekš informēja, ka palielināta tiks arī samazinātā PVN likme - no 10% uz 12%, savukārt elektrības patēriņam mājsaimniecībās vairs netiks piemērota samazinātā PVN likme, bet gan pamatlikme.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana