Visas NVO

Zemnieku saeima aicina jauniešus „Ēnu dienā“ iepazīt moderno lauksaimniecību

Mārtiņš Trons, Zemnieku Saeima (ZSA)
02.02.2011

Lauksaimniecība jau sen vairs nav tikai tradicionālais darbs uz lauka vai mājlopu audzēšana. Tas ir nopietns bizness visā pasaulē, kas nozīmē: tai vajadzīgi cilvēki, kas to organizē un vada, piesaista finansējumu, attīsta tehnoloģijas, nodarbojas ar lauksaimniecības produktu mārketingu un veido nozares politiku. Nav otras nozares, kas paver tik plašu darba spektru, ļaujot sekmīgi strādāt gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Lai iepazītu moderno lauksaimniecību klātienē un uzzinātu, kādaskarjeras iespējas paverlauksaimniecības nozare, Zemnieku saeima aicina skolēnus pieteikties „Ēnu dienai“ Zemnieku saeimas birojā.

Ekonomika un lauksaimniecība

Zemnieku saimniecība ir tāds pats uzņēmums kā banka, ražotne, lielveikals vai jebkurš cits. Tādēļ lauksaimniecībai vajadzīgi kompetenti speciālisti, kas pārzina ekonomiku, prot piesaistīt finansējumu un vadīt uzņēmuma darbu. Lauksaimniecība Latvijā ir eksporta nozare Nr.1 – un gadā apgroza turpat 200 miljonus latu. Latvijas lauksaimnieku ražoto produkciju patērē gan uz vietasLatvijā, gan eksportē uz Eiropas un pasaules valstīm. Zivsaimniecības Mottra ražotos zivju ikrus ēd pat Lady Gaga un Anglijas karaliene, Latraps Latvijā audzētos graudus eksportē uz tādām valstīm kā Sauda Arābija, Maroka, Libāna, Holande, Vācija, Spānija, Itālija u.c. Savukārt, rapsis tiek eksportēts uz Vāciju, Dāniju, Somiju, Holandi, Angliju u.c.

Tehnoloģijas un lauksaimniecība

Lauksaimniecības tehnoloģijas strauji attīstās un šobrīd lielāko darbu paveic datori, kas iebūvēti traktoros, miglotājos, slaukšanas iekārtās un citā lauksaimniecības tehnikā. Speciālas programmas lauksaimniekam ļauj mobilajā telefonā redzēt, kas apsēts kurā laukā un kādas minerālvielas katram laukam nepieciešamas. Lielajām kravas mašīnām uzstādītas GPS sistēmas ļauj īpašniekam izsekot, kur mašīnā atrodas jebkurā brīdī.

Politika un lauksaimniecība

Lauksaimniekiem, kas ar saimniekošanu nodarbojas katru dienu, svarīgi, lai nozares politika atbilstu reālajai situācijai un palīdzētu nozarei attīstīties. Tādēļ lauksaimniecības sektorā aktīvi darbojas organizācijas, kas rūpējas par politikas veidošanu. Eiropas Savienības Kopējā lauksaimniecības politika ir viens no ES būtiskākajiem politikas projektiem, tai atvēlēta turpat puses visa ES budžeta. Latvijā spēcīgākā organizācija, kas nodarbojas ar lauksaimniecības jautājumu risināšu, ir biedrība Zemnieku saeima. Tā ir ietekmīgākā Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražotāju organizācija, kas nodarbojas ar lauksaimniecības sektora un lauku ekonomikas attīstības jautājumiem. Organizācija regulāri tiekas ar valdību lauksaimniecības jautājumu risināšanā, pārstāv zemnieku intereses Briselē, veido kampaņas un pasākumus lauksaimniecības prestiža celšanai.

Pieteikšanās: www.enudiena.lv vai Zemnieku saeimas birojā

Tālrunis uzziņām: 67027044

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana