Visas NVO

Zemnieku Saeima: priekšvēlēšanu solījumi vairs neder - lauksaimniekiem nepieciešami konkrēti un konstruktīvi priekšlikumi

Maira Dzelzkalēja, Zemnieku Saeima (ZSA)
14.09.2011

Spītējot krīzei, tieši pēdējo gadu laikā Latvijā lauksaimnieki kļuvuši par konkurētspējīgu un eksportspējīgu sektoru, kas ne tikai nodrošina iedzīvotājus ar drošu un kvalitatīvu pārtiku, bet arī rūpējas par tā saukto sabiedrisko labumu – darba vietu veidošana reģionos, ūdens resursu aizsardzība, bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un lauku ainavas estētiskā veidošana un saglabāšana.

Lauksaimnieciskā darbības specifika un zemnieku atbildība - tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ lauksaimniecība Latvijā turpina attīstīties un kļuvusi par eksportspējīgāko nozari. Lauksaimnieki apzinās, ka zeme ir mūsu valsts viena no galvenajām pamatvērtībām, būtiskākais pamatlīdzeklis un tā pret to ir arī jāizturas un jāveido tāda valsts politika, lai iedzīvotāji būtu motivēti to apsaimniekot.

Lielākā lauksaimnieku organizācija Zemnieku Saeima (ZSA) ir pārliecināta, ka lauksaimnieki nav gatavi samierināties ar priekšvēlēšanu solījumiem, nepieciešams definēt vienotu izpratni par prioritātarajiem virzieniem lauksaimniecības politikas veidošanā un konkrēti priekšlikumi lauksaimniecības biznesa attīstībai.

„ Zemnieku Saeima ir gatava strādāt kopīgi ar visām politiskajām partijām, lai panāktu mērķtiecīgu valsts atbalstu, ieviešot lauksaimniecībā ekonomiski pamatotas tehnoloģijas un racionāli izmantojot darba spēku – veidotu uz zināšanām un tehnoloģiju attīstību balstītu lauksaimniecisko ražošanu un administratīvo uzraudzību. Taču šobrīd ir brīdis, ka politiķu un lauksaimnieku sadarbība izšķirs Latvijas lauksaimniecības nākotni – ja kopīgiem spēkiem mēs nepanāksimEiropas tiešo maksājumu izlīdzinājumu pēc 2013. gada, Latvijas lauksaimniecības un pārtikas ražošanas konkurētspēja tiks iznīcināta. Mēs ari uzstāsim samazinātās PVN likmes pārtikai ieviešanai jau tuvākajā laikā”, stāsta ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Tikšanās ar politiskajām partijām, lai pārrunātu partiju programmu un vienotos par konstruktīvu dialogu ZSA sagaida diezgan kareivīgā noskaņojumā.

Tā š.g. 15.septembrī organizētas tikšanās ar politisko partiju „Vienotība” un apvienību „Saskaņas centrs, ar politisko apvienību „Zaļo un Zemnieku Savienība” un partiju „Visu Latvijai!/TB-LNNK”, kā arī ar frakcijas„Par labu Latviju” pārstāvjiem.

Tikšanās laikā ar politiskajām partijām ZSA pārrunās organizācijai četrus galvenos lauksaimniecības attīstības blokus:

- Ražošanas efektivitāte un konkurētspēja. Zemes apsaimniekošana;

- Latvijas lauksaimniecība Eiropas savienībā;

- Lauku dzīves kvalitātes paaugstināšana.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana