Visas NVO

„Zemnieku saeimas“ kongresā diskutēs par lauku reģionu konkurētspēju un ES lauksaimniecības politikas ietekmi uz to

Ilze Meržvinska, Zemnieku Saeima (ZSA)
21.03.2012

Šo piektdien, 23. martā, „Zemnieku saeimas“ ikgadējā kongresā pulcēsies zemnieki no visas Latvijas. Kongress ik gadu ir atskaites punkts, kad lauksaimnieki izvērtē paveiktos darbus nozares attīstībā un nosaka nākamā gada prioritātes. Kongress norisināsies Ķekavā, Ķekavas kultūras namā. Sākums plkst. 11.00.

„Zemnieku saeimas“ kongress sāksies ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzrunu. A. Bērziņš ne tikai teiks uzrunu lauksaimniekiem, bet arī iesaistīsies diskusijā, un kongresa dalībniekiem būs iespēja uzdot jautājumus Valsts prezidentam. Zemniekus sveiks zemkopības ministre Laimdota Straujuma un „Zemnieku saeimas“ priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Kā katru gadu „Zemnieku saeimas“ valde sniegs atskaiti par 2011.gadā paveikto un informēs par 2012. gada darba plānu.

„Šogad kongresa galvenā diskusija būs veltīta lauku attīstībai un lauksaimniecības nākotnei Latvijā. Nenoliedzami, ka ES lauksaimniecības politika pēc 2013. gada ietekmēs gan Latvijas lauksaimniecības un lauku spēju attīstīties Eiropā līdzvērtīgi, gan mūsu konkurētspēju ar Dāniju, Vāciju, Beļģiju un citām ES lauksaimniecības produkcijas ražotāju lielvalstīm. Vienlaikus mēs nedrīkstam paļauties tikai uz ES politiku un piedāvātajiem finanšu instrumentiem. Tādēļ kongresā diskutēsim ne tikai par to, kā Latvijas un lauksaimnieku turpmāko attīstību un konkurētspēju ietekmēs ES plānotā lauksaimniecības politika, bet arī ko mēs, zemnieki, varam darīt paši, kā valsts politika var atbalstīt un ko varam prasīt no Eiropas, lai lauki attīstītos,“ stāsta Juris Lazdiņš, „Zemnieku saeimas“ priekšsēdētājs.

Viens no aktuālākajiem jautājumiem ir ES lauksaimniecības politikas ietekme uz visas Baltijas lauku attīstību. Kongresā ar prezentāciju „Baltijas valstu lauksaimniecības konkurētspēja un ilgtspējība“ uzstāsies Igaunijas Ekonomisko un sociālo zinātņu institūta eksperts Ants Hannes Vīra (Ants Hannes Viira). Par pašreizējo situāciju ES lauksaimniecības politikas jomā un Latvijas zemnieku interešu virzību prezentācijā „KLP virzība Eiropas parlamentā” stāstīs Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Uzreiz pēc prezentācijām notiks paneļdiskusija “Latvijas lauksaimniecības konkurētspēja”. Diskusijā piedalīsies Eiropas Parlamenta deputāti Sandra Kalniete un Alfrēds Rubiks,finanšu ministrs Andris Vilks, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas vietnieks Atis Lejiņš, Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua un „Zemnieku saeimas“ priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Par Latvijas lauku telpu un izaicinājumiem nākotnei stāstīs Latvijas Lauku konsultāciju centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis. Diskusijā „Latvijas lauki 2020“ lauksaimnieki kopā ar valdības pārstāvjiem runās par lauku dzīves un darba vidi un tās konkurētspēju. Diskusijā piedalīsies Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua, finanšu ministrs Andris Vilks un „Zemnieku saeimas“ priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana