Visas NVO

Zemnieku saeima: Zemi Latvijas lauksaimniekiem!

Zemnieku Saeima (ZSA)
02.12.2013

Biedrība „Zemnieku saeima” ir neizpratnē par Saeimas nevienbalsīgo balsojumu likuma grozījumā par „Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, kas liek uzdot jautājumu - vai tautas vēlētie deputāti pārstāv nacionālās vai personīgās intereses?

Ceturtdien, 28. novembrī Latvijas Republikas Saeimas sēdē izskatītais likumprojekts "Grozījums likumā par „Par zemes privatizāciju lauku apvidos”", ko ierosināja Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” neguva Saeimas deputātu vienotu atbalstu, jo par nobalsoja 51 deputāts, pret 32, savukārt 7 deputāti atturējās.

Grozījumi likumā paredz ierobežot lauksaimniecības zemju tirgus liberalizāciju vismaz līdz 2020. gada 1. maijam, kad beigsies nākamais ES daudzgadu budžets.

Ierobežojumi tika pieņemti 2003. gadā uz 7 gadiem, savukārt 2011.gadā pārejas periods tika pagarināts vēl uz 3 gadiem, pamatojot ar to, ka Latvijas lauksaimniecības zemes tirgus liberalizācijas rezultātā Latvijas lauksaimnieki nonāks nevienlīdzīgā konkurencē ar citiem Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem. 2014. gada 1. maijā beigsies pārejas posms, bet Latvijai ir tiesības lūgt pārskatīt Pievienošanās ES līgumu un pagarināt pārejas perioda aizliegumu vismaz līdz 2020.gadam. Tādēļ šā gada 25.septembrī 7 lauksaimnieku nevalstisko organizāciju vadītāji parakstīja un nosūtīja vēstuli Zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai, kurā uzsvēra, ka Latvijai ir jāpieprasa lauksaimniecības zemes iegādes aizlieguma pagarinājums Eiropas Komisijai vismaz līdz 2019. gadam.

Latvijas valdībai ir jāizmanto visi resursi, lai ierobežotu zemes iztirgošanu ārzemniekiem un šī ir viena no iespējām kā to izdarīt.

Uzskatām, ka sabiedrības interesēs ir zemes saglabāšana Latvijas lauksaimniekiem, kā to nosaka Satversmes 105. Pants: „Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm.”

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš atzīst: „Šobrīd mums nav skaidra Saeimas deputātu nostāja attiecībā uz grozījumiem likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, jo viņu rīcība neatspoguļo nacionālās intereses, bet gan šauru īstermiņa domāšanu. Zeme ir Latvijas resurss, kas ir jāsaglabā latviešu rokās. Ja deputāti neaizstāv valstiskās intereses, tad par tām cīnīsimies mēs – lauksaimnieki, kam zeme ir vērtība!”

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana