Visas NVO

"Zemnieku saeima": būs rūpīgi jāseko dārzeņu un augļu produkcijas izcelsmei

Rita Ignāte, Zemnieku Saeima (ZSA)
31.07.2014

Ceturtdien, 31.jūlijā Zemkopības ministra Jāņa Dūklava vadībā notika tikšanās ar dārzeņu un augļu ražotājiem, vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem, kurā tika pārrunāta situācija augļu un dārzeņu sektorā, kas saasinājusies, jo Krievija noteikusi aizliegumu Polijas dārzeņu importam un Eiropas Savienība ir atļāvusi importu no Ukrainas.

Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš saka: "Nav noslēpums, ka poļi ir aktīvi atbalstījuši Ukrainas centienus Eiropas virzienā. Šķiet, kārtējo reizi Krievija ir izvēlējusies ekonomiskas metodes, lai risinātu politiskus jautājumus, kas šoreiz skar dārzeņu sektoru. Tas ļoti sāpīgi var atspēlēties mūsu augļu un dārzeņu ražotājiem, jo poļu ražotāji tradicionāli savas produkcijas pārpalikumu ir realizējuši Latvijā. Taču nu šis pārpalikums var pārsniegt visu Latvijas dārzeņu tirgus apjomu. No mūsu patērētāju izvēles būs atkarīgs, vai šo situāciju pārdzīvos vietējie ražotāji. Tādēļ aicinām patērētājus, īpaši šobrīd, sezonas vidū, ļoti rūpīgi izvēlēties un pārtikā lietot kvalitatīvus vietējās izcelsmes augļus un dārzeņus."

Zemnieku saeimas valdes locekļa kandidāte, kooperatīvās sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa skaidro šīs dienas sarunu rezultātus: "Mūsu dārzeņu tirgu ir iespējams pārpludināt ar produkciju un tādējādi iznīcināt saimniecības vienas sezonas laikā, jo poļu un ukraiņu ražotāji ir griboši realizēt produkciju par dempinga cenām. Vienojāmies par kopīgu sapratni, ka jāorientējas uz ilgtermiņa ieguvumu Latvijas ekonomikai - valstī ir svarīgi garantēt darba vietas un tādējādi apdzīvotību laukos, kas mazinātos dārzeņu un augļu nozares sabrukuma gadījumā. Man ir gandarījums, ka mazumtirdzniecības tīkli apliecināja - Latvijas produkcijai veikalos vienmēr vieta atradīsies. Kopīgi vienojāmies, ka rūpīgi jāseko produkcijas izcelsmei, lai negodīgi mahinatori ļaunprātīgi neizmantotu vietējo patērētāju uzticību, uzdodot importu par pašmāju produkciju. Ja ir bažas, ka importa produkcija tiek uzdota par Latvijā ražotu, aicinu informēt par to Pārtikas un veterināro dienestu.

Šobrīd kritiskā situācijā ir dārzeņu sektors, bet rīt Krievija var vērsties pret Eiropas piena produktiem, gaļu vai, piemēram, metālapstrādi. Valdībai, ražotājiem, tirgotājiem un iedzīvotājiem ir kopīgi jāturas pretim un jāaizsargā savas valsts ekonomika."

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana