Visas NVO

"Zemnieku saeima": Esam vīlušies valdības solījumos

Līva Liepniece, Zemnieku Saeima (ZSA)
10.09.2014

Ministru kabineta sēdē, kas notika 9. septembrī, tika noraidīts Zemkopības ministrijas informatīvais ziņojums, kas būtu devis garantiju, ka nākamajos gados valdība paredzētu pārejas posma valsts atbalstu (PPVA). Šobrīd šāds lēmums ir akūti nepieciešams, lai brīdī, kad iepirkumu cenas dramatiski krīt, lauksaimnieki varētu paļauties vismaz uz šo stabilo valsts atbalstu. Biedrība "Zemnieku saeima" šādu rīcību uzskata par nepieņemamu, jo pirms nepilna mēneša, tiekoties ar lauksaimnieku organizācijām, premjere kopā ar ekspremjeru Valdi Dombrovski atbalstu apsolīja. Atgādinām, ka sarunas par daudzgadu budžetu beidzās ar to, ka 2015., 2016., un 2017. gadā lauksaimnieki saņems mazāku atbalstu no Eiropas Savienības kā 2012. un 2013. gadā. Lai nesamazinātu Latvijas ražotāju konkurētspēju, Valdis Dombrovskis panāca atļauju šo iztrūkumu kompensēt no nacionālā budžeta.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: "18. augustā lauksaimnieku organizācijām tiekoties ar premjeri Laimdotu Straujumu un, izrunājot esošo situāciju lauksaimniecībā, vienojāmies par pārejas posma valsts atbalstu nākamajiem trīs gadiem. Tāpat tikšanās laikā vienojāmies, ka Zemkopības ministrija sagatavos informatīvo ziņojumu valdībai. 9. septembra Ministru kabineta sēdē projekts tika prezentēts, uz ko premjere norādīja, ka ziņojums nav atbalstāms un problēma jārisina kontekstā ar 2015. gada budžetu. Uzskatu, ka tik īsā termiņā aizmirst solīto ir ļoti nekorekti. Šobrīd izskatās, ka lauksaimnieki var paļauties tikai paši uz sevi un nerēķināties ar valsts atbalstu. Ir skumji, ka valdība pirms vēlēšanām neuzņemas nekādu atbildību par lauksaimniecības sektora nākotni un ražotājiem tik svarīgus lēmumus atstāj nākamajiem valsts vīriem."

Atgādinām, ka 18. augustā Zemnieku saeimas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji tikās ar ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, lai pārrunātu valsts atbalsta nozīmi Latvijas lauksaimniecībā. Tikšanās laikā tika panākta vienošanās par valsts atbalsta saglabāšanu vismaz 2013. gada līmenī un pārejas posma valsts atbalstu paredzēšanu atbilstoši Eiropas Komisijas nostādnēm, lai Latvijas lauksaimnieki spēj konkurēt ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniekiem. Augustā dotais ministru prezidentes solījums nenodrošināja, ka ar PPVA pilnībā tiks kompensēti zemie tiešmaksājumi, bet vismaz 2015. un 2016. gadā tie nesamazināsies.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana