Visas NVO

Piena ražotāji: 7,7 miljoni eiro ir atbalsts maksimums diviem mēnešiem

Līva Liepniece, Zemnieku Saeima (ZSA)
20.11.2014

Otrdien, 18. novembrī, Eiropas Komisija apstiprināja lēmumu piešķirt 28 miljonus eiro atbalstu piena ražotājiem Baltijas valstīs, lai segtu Krievijas Federācijas pārtikas embargo radītos zaudējumus. Latvijas ražotāji saņems 7,7 miljonus eiro atbalstu un uzsver, ka tā ir adekvāta kompensācija diviem mēnešiem. Tādēļ, lai skaidrotu, ka embargo ietekme ir daudz laikietipīgāka un ietekme smagāka kā šobrīd no Eiropas Komisijas puses piešķirtā kompensācija paredz, kopā ar pārējām ietekmētajām valstīm notiek gatavošanās akcijai Briselē, kas paredzēta decembra sākumā.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: "Vairāk kā trīs mēnešu laikā Krievijas Federācijas noteiktais pārtikas embargo piena lopkopības nozarei Latvijā ir radījis zaudējumus vairāku desmitu miljonu eiro apmērā. Ja vakar publiskotais kompensācijas apmērs ir paredzēts vienam līdz diviem mēnešiem, tad 7,7 miljoni eiro ir adekvāta kompensācija. Savukārt, ja ir pretēji un ar 7,7 miljoniem ir cerēts kompensēt visus zaudējumus, tad jāapbēdina - būtiski situācija piena sektorā netiks uzlabota, jo ar šo summu tiks segti vien nepilnu divu mēnešu zaudējumi. Eiropas Komisijai ir jāpaskaidro par kādu periodu šī kompensācija būs paredzēta, savukārt Latvijai atkārtoti ir jāiesniedz kopējo zaudējumu apmērs, jo embargo joprojām turpinās, bet situācija nav uzlabojusies. Lai arī pirmais palīdzības signāls no Eiropas Komisijas ir saņemts, Baltijas valstu un Somijas lauksaimnieki turpinās Briseles augstākās amatpersonas iepazīstināt ar kritisko situāciju un dosies uz Briseli plānotās aktivitātēs."

z/s "Robežnieki" saimniece Ieva Alpa - Eizenberga: "18.septembrī, kad Latvijā ieradās toreizējais Eiropas Savienības Lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs, lauksaimnieki viņam skaidri norādīja savu ikmēneša zaudējumu apmēru. Komisārs apzinājās situācijas nopietnību un apsolīja atbilstošu kompensāciju. Ja 7,7 miljoni eiro ir piešķirti par viena līdz divu mēnešu zaudējumiem, tad kompensācijas apmērs ir pietiekošs, savukārt, ja tas ir par visu periodu kopš embargo ieviešanas augustā un plānota arī par nākamajiem mēnešiem, jo nekas neliecina, ka situācija varētu uzlaboties, tad uzskatu, ka tā no Eiropas puses ir lauksaimnieku pagrūšana zem āmura sitiena. Lai arī šajā laikā Lauksaimniecības komisāra amats ir nodots citai personai, solījumi ir jāpilda. Mēs paļāvāmies uz komisāra solījumu, jo pretējā gadījumā Baltijas valstu lauksaimnieki jau septembrī ar protesta akciju būtu bijuši Briselē."

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana