Visas NVO

2014. gads biedrības "Zemnieku saeima" vērtējumā

Līva Liepniece, Zemnieku Saeima (ZSA)
18.12.2014

Kā katru gadu, arī šogad biedrība "Zemnieku saeima" izvērtēja aizejošo - 2014. gadu un 10 nominācijās apkopoja gada svarīgākos notikumus lauksaimniecībā.

GADA LEPNUMS. Latvijas lauksaimnieki, kuri aug, veidojas un ieņem savu vietu pārējo Eiropas lauksaimnieku pulkā ar savu darbu, apņēmību, uzdrošināšanos un sasniegumiem. Lieliski piemēri tam ir z/s "Mežacīruļi", kuri šogad uzvarēja konkursā "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā", z/s "Vecsiljāņi" iekaro Latviju un Eiropu ar savu sieru "Ievas siers", tāpat SIA "Very Berry" produkcija aizvien vairāk tiek popularizēta ārpus Latvijas robežām.

Šogad no Liepājas ostas izgāja vairāki 225m gari "Panamax" klases kuģi, kas bija ieradušies pēc 40 000 graudu tonnām vienā reizē.

GADA SATRICINĀJUMS. Vasaras sākumā nemieri Ukrainā šķita tāli un mūs neskaroši, tomēr vasaras beigās tiešā veidā "triecienu saņēma" arī Latvijas lauksaimnieki. Vispirms to izjuta dārzeņu, augļu un piena nozares, bet kopumā to izjuta pilnīgi visas lauksaimniecības nozares. Krievijas embargo ietekmē vairāk nekā piecu mēnešu laikā piena iepirkuma cena samazinājās par 25%. Izteikti samazinājās dārzeņu cenas, vidēji par 30% (burkāniem 45%, sīpoliem 42%, kāpostiem 24%, bietēm 18%, savukārt kartupeļiem 38%), kā rezultātā šobrīd nozare ir uz vai pat jau zem izdzīvošanas robežas.

Cūkkopībā līdzās Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem, satricinājumu radīja Āfrikas Cūku mēris, kas 26.jūnijā tika konstatēts uz Latvijas - Baltkrievijas robežas, vislielāko iespaidu atstājot uz saimniecībām Latgalē un Vidzemē.

GADA NERAŽA. Pēc ilgstošā kailsala izsala vairāk nekā 70% no apsētajiem ziemājiem. Bija arī saimniecības, kurām nācās pārsēt visus sējumus pilnībā. Rezultātā daudziem zemniekiem īsās un saspringtās pavasara sezonas laikā bija jāpieņem izšķiroši lēmumi par lauku pārsēšanu, jāatrod sēkla un būtiski jāpārplāno visa sezona.

GADA KOOPERĀCIJA. Mūsu kooperatīvi ienāk nākamajā līmenī - ne tikai zemnieki, bet arī kooperatīvi spēj kooperēties. Lielisks piemērs tam ir graudu kooperatīva LPKS "Latraps" ienākšana piena ražotāju kooperatīviem piederošajā piena pārstrādes uzņēmumā "Latvijas Piens".

GADA PRIEKS POLITIKĀ. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma kļūst par Ministru prezidenti un saglabā šo augsto amatu arī jaunajā valdībā.

GADA KUSTĪBA. Gada satricinājums ir radījis arī gada "pozitīvo kustību", jo Latvijas lauksaimnieku ražotie produkti, pateicoties kampaņai "Latvijas Labums", kļūst pamanāmi Latvijas veikalos. "Latvijas Labums" nav īstermiņa kampaņa, bet tā ir ilgtermiņa domāšana, kas apvieno vairāk nekā 150 partnerus visā Latvijā un nodrošinās Latvijas produktu popularizēšanu arī turpmāk.

GADA AKTUALITĀTE. Zeme ir viens no svarīgākajiem Latvijas resursiem. Visu gadu strādājām pie tā, lai lauksaimniecībā izmantojamā zeme tiktu izmantota tam paredzētajam nolūkam – lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai un nonāktu lauksaimnieku rokās, kuri godprātīgi šo zemi arī apstrādā un spēj sniegt pievienoto vērtību tautsaimniecībai. Šo dar-bu turpināsim virzīt arī jaunajā gadā.

GADA PRIEKS. Latvijā turpina pieaugt sējumu platības un kopējais govju skaits, kas pierāda lauksaimniecības nozares attīstību.

GADA NEUZTICĒŠANĀS LAUKSAIMNIEKIEM. Pašā gada nogalē Ministru Kabinets pieņēma lēmumu, ka lauksaimniecības traktoriem tagad būs jābrauc ar krāsoto dīzeļdegvielu. Jau šobrīd ir noteikti bezakcīzes dīzeļdegvielas limiti saimniecībām, kas darbojas kā kontroles mehānisms. Ar jauno lēmumu papildus vēl tiek ieviesta degvielas krāsošana, kas uzliek papildu izmaksas gan individuāliem lauksaimniekiem, gan degvielas tirgotājiem, gan valstij kopumā. Mums rodas jautājums, kas maksās par šīm izmaksām – vai tikai lauksaimnieki vai visi Latvijas degvielas lietotāji?

2015. GADA APŅEMŠANĀS. Neatslābt un turpināt iesāktos darbus, sekot līdzi likumdošanas procesiem Latvijā un Eiropā. Apņemamies aktīvi līdzdarboties Kopējās lauksaimniecības politikas ieviešanā jaunajā plānošanas periodā, gan skaidrojot jaunās prasības un iespējas biedriem un atbalstot tos, gan nākot ar saviem priekšlikumiem politikas veidošanai Latvijā un Eiropā.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana