Viedokļi E-Polā

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma: nākamajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam tiks sniegts plašāks atbalsts mazo lauku saimniecību iesaistīšanai ražošanā

Ilze Vabole, AgroPols
10.09.2013

Otrdien, 10. septembrī, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru neformālajā sanāksmē Lietuvā zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsvēra, ka ir svarīgi saglabāt mazās un vidējās saimniecības, sniedzot tādu atbalstu, lai tās spētu iesaistīties ražošanā, nodrošināt savu ģimeni un vienlaikus saglabāt apdzīvotību laukos, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

„Eiropas Savienības līmenī ir jāturpina sniegt atbalstu lauku teritorijām un mazāk attīstītajiem Eiropas reģioniem, atbalsta prioritāri novirzot mazajām un vidējām saimniecībām, lai tās no pašpatēriņa saimniecībām varētu pārorientēties uz tirgu orientētām saimniecībām un daļu savas produkcijas realizēt tirgū,” norādīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Zemkopības ministre uzsver, ka viens no galvenajiem Latvijas Lauku attīstības programmas mērķiem laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam ir atbalsts ģimenes saimniecībām, kas apsaimnieko laukus, iesaistās ražošanā un kooperācijā, tādējādi spējot nopelnīt līdzekļus savu ģimeņu uzturēšanai.

Laimdota Straujuma ir gandarīta, ka nākamajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam ES Kopējā lauksaimniecības politika ļauj dalībvalstīm sniegt virkni atbalsta pasākumu tieši mazo saimniecību attīstībai. Mazajās saimniecībās nepieciešams veicināt darbības dažādošanu, lai līdzsvarotu riskus un saimniecības būtu spējīgas pielāgoties mainīgajiem apstākļiem, tādējādi nodrošinot savas labklājības uzlabošanu un vietējās ekonomikas dzīvotspēju. Lai rosinātu lauku iedzīvotāju interesi pievērsties uzņēmējdarbībai, ir jāpiedāvā mazajām saimniecībām kompleksa iespēja apgūt nepieciešamās zināšanas uzņēmējdarbībā un jāatbalsta to iesaistīšanās kooperācijā.

ES dalībvalstu Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes neformālo sēdi organizē šobrīd ES prezidējošā valsts Lietuva, par sanāksmes galveno tēmu izvirzot ģimeņu saimniecību attīstības iespējas ES lauku reģionos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana