Viedokļi E-Polā

Latvijai vairāki iebildumi pret jauno ES regulu par informācijas un veicināšanas pasākumiem lauksaimniecības produktiem iekšējā tirgū un trešās valstīs

Ilze Vabole, AgroPols
17.12.2013

Pirmdien 16. decembrī, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē tika apspriesta Eiropas Komisijas (EK) izstrādātā jaunā regula par informācijas un veicināšanas pasākumiem lauksaimniecības produktiem iekšējā tirgū un trešās valstīs, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Regulas mērķis ir ļaut īstenot informācijas un veicināšanas pasākumus iekšējā tirgū un trešajās valstīs, kas nepieciešami lauksaimniecības nozarei, lai nozare varētu atrisināt problēmas, ar kurām tā saskaras pieaugošās konkurences un tirgu atvērtības situācijā. Šis priekšlikums paredz vienkāršot veicināšanas politiku, uzlabojot esošo shēmu, koncentrēties uz pasākumu mērķu noteikšanu iekšējā un ārējā tirgū, veicināt dažādu ekonomikas dalībnieku sadarbību un paplašināt atbalstāmo produktu un tēmu loku.

Latvija atzinīgi vērtē EK iniciatīvu pārskatīt ES esošo veicināšanas un informācijas pasākumu politiku ar mērķi to veidot efektīvāku, mērķtiecīgāku un aktīvāku. Vienlaikus Latvijai ir vairāki iebildumi.

Latvija iebilst pret EK priekšlikumu, ka dalībvalstu organizāciju sagatavoto programmu lauksaimniecības produktu veicināšanai iekšējā un ārējā tirgū izvērtēšana būtu tikai EK kompetence. „Latvija neatbalsta nacionālo programmu izvērtēšanas funkciju pilnīgu nodošanu Eiropas Komisijas pārziņā. Latvija neredz loģisku iespēju dalībvalstīm uzraudzīt un kontrolēt veicināšanas programmas, ja pati dalībvalsts nav piedalījusies atlases un vērtēšanas procesā,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Latvija arī neatbalsta, ka šajā priekšlikumā netiek paredzēta iespēja dalībvalstij programmu īstenošanā piedalīties ar savu līdzfinansējuma daļu. Mazie un vidējie uzņēmumi, kuri saskaņā ar priekšlikumu ir shēmas prioritārie īstenotāji, nespēs segt 40 līdz 50 procentu lielu programmas līdzfinansējuma daļu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana