Viedokļi E-Polā

Sandras Kalnietes viedoklis par iespējamo kūpinājumu aizliegumu

Mārtiņš Spravņiks, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs
23.01.2014

22. janvārī vairāki žurnālisti ir griezušies mūsu birojā, lūdzot viedokli par iespējamo kūpinājumu aizliegumu un jautājot, vai Kalnietes kundze varētu palīdzēt risināt šo problēmu. Šis jautājums nav lemts Eiropas Parlamentā, taču nosūtu Jums Kalnietes kundzes viedokli.

Sandra Kalniete: "Es noteikti esmu gatava palīdzēt Latvijas gaļas ražotājiem, taču viņiem pašiem vispirms ir jātiek skaidrībā par to, ko viņi grib panākt. Vadošā loma normatīvu mainīšanā, ja tas nepieciešams, būs Zemkopības ministrijai. Man ar Zemkopības ministriju - gan Dūklava, gan Straujumas laikā - ir bijusi ļoti laba sadarbība. Tomēr vēlos uzsvērt, ka izveidojusies situācija kārtējo reizi apliecina, ka mūsu ražotājiem pašiem ir savlaicīgi (nevis post factum) jāiesaistās diskusijās par pārtikas drošības normatīviem vēl to tapšanas laikā.

Šis nav bijis un nav Eiropas Parlamenta jautājums, jo par normatīviem lemj Eiropas Komisijas ekspertu komitejās, kuru darbā piedalās arī Latvijas eksperti. 2011. gadā, kad šīs normas apstiprināja, par tām interese un rūpe bija zivjrūpniekiem, kuri aktīvi un veiksmīgi darbojās, lai nodrošinātu reālistisku benzopirēna līmeņa noteikšanu šprotēm. Gaļas kūpinātājiem jaunās normas, acīmredzot, toreiz nelikās kritiski svarīgas.

Šobrīd ir nepieciešama detalizēta, tai skaitā tehniska, analīze, kurus ražotājus, tehnoloģijas un produktus šī pirms trim gadiem pieņemtā norma skar. Jebkādam interešu pārstāvniecības darbam ir jābalstās faktos, analīzē un argumentācijā. Es ceru, ka nozare tādu visdrīzākajā laikā sagatavos un sāks dialogu, lai arī novēlotu, ar Eiropas institūcijām."

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs

x

Paroles atgadināšana