Viedokļi E-Polā

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: lauksaimniekiem atbalsts jāsaņem bez kavēšanās

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
28.01.2014

Zemkopības ministra Jāņa Dūklava galvenās prioritātes, esot zemkopības nozares vadībā, ir Lauku attīstības programmas 2014.-2020. apstiprināšana, lauksaimniekiem paredzētā atbalsta izmaksa bez kavēšanās un lauksaimniecībā izmantojamās zemes izmantošana tās galvenajam mērķim – lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai. Tikpat svarīga ir Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai 2014.-2020. līdzekļu savlaicīga izmaksa zivsaimniekiem, lai turpinātos arī šās nozares attīstība. Jānis Dūklavs norāda, ka Zemkopības ministrija darīs visu, lai Latvijas lauksaimnieki iespējami ātrāk un bez kavēšanās varētu saņemt visus viņiem pienākošos ES un valsts atbalsta maksājumus, neraugoties uz to, ka šis ir pārejas posms pēc 2007.-2013. gada plānošanas perioda un ES Kopējās lauksaimniecības politikas 2014.-2020. gadam apstiprināšanas.

„Tieši mazās un nelielās lauku saimniecības nodrošina Latvijas lauku apdzīvotību, tāpēc mani uzskati par atbalstu šiem zemniekiem  nav mainījušies. Savā iepriekšējā darbības laikā uzsvēru, ka jāatbalsta ir visi, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu, neatkarīgi no saimniecību lieluma,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Lauksaimniekiem, lai tālāk paplašinātu un attīstītu savu darbību, aizvien nepieciešama kredītu saņemšanas iespēja. Jaunizveidotajai „Latvijas Attīstības finanšu institūcijai „Altum””, kurai pakāpeniski tiks piesaistīts arī Lauku attīstības fonds, jādara viss iespējamais, lai nekādi neciestu atbalsts lauksaimniecības uzņēmējiem kredītu un  kredītgarantiju izsniegšanā.

Jānis Dūklavs uzskata, ka pēc iespējas ātrāk ir jāveic visas nepieciešamās izmaiņas normatīvos, lai ierobežotu lauksaimniecībā izmantojamās zemes nonākšanu nekustamo īpašumu uzpircēju un ārvalstnieku īpašumā. „Lauksaimniecībā izmantojamajai zemei, kas šobrīd netiek apstrādāta, ir jānonāk lauksaimnieku rokās, jo lauksaimniecības zemei ir jāražo,  tā ir pats galvenais pamatnosacījums lauksaimnieciskajai darbībai”, norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Lai īstenotu šos uzdevumus, Jānis Dūklavs turpina tikties un apspriesties gan ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām, gan ar par zemkopības nozari atbildīgo institūciju vadību.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana