Viedokļi E-Polā

Latvija atbalsta ierosinājumu ES valstīm pašām izlemt par ĢMO audzēšanu to teritorijā

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
25.02.2014

Latvija atbalsta ierosinājumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pašām pieņemt lēmumu - atļaut vai aizliegt ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) audzēšanu to teritorijā.

Šādu nostāju Latvija paudīs 3. martā gaidāmajā Eiropas Savienības Vides padomes sanāksmē, kurā piedalīsies arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skaidro, ka pašreizējā tiesiskajā regulējumā par ĢMO nav pilnībā ņemta vērā vajadzība dot lielāku brīvību dalībvalstīm saistībā ar ĢMO audzēšanas jautājumiem, jo tajā nav paredzēts pietiekams elastīgums, lai tās varētu lemt par ĢMO audzēšanu pēc tam, kad tie ir atļauti ES līmenī.

VARAM aktīvi piedalījusies normatīvo aktu un politikas plānošanas dokumentu projektu sagatavošanā, kas ierobežo ĢMO apriti vidē, aktīvi sadarbojusies ar pašvaldībām, zinātniekiem, vides nevalstiskajām organizācijām (NVO) ĢMO brīvu teritoriju veidošanā, kā arī aktīvi piedalījusies sabiedrības informēšanā par ĢMO problemātiku un sniegusi atbalstu pilsoniskās sabiedrības aktivitātēm šajā jomā.

Ņemot vērā minēto, Latvija atbalsta diskusijas atsākšanu par direktīvas projektu, teikts ziņojumā.

Sanāksmē notiks diskusija arī par šķēršļiem, kas kavē sasniegt "Eiropas 2020" stratēģijas mērķus attiecībā uz resursu izmantošanas efektivitāti un zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni. Latvija kā vienu no iemesliem minēs neseno ekonomisko krīzi un tās sekas, kas atsaucas uz iedzīvotāju iztiktspēju. Tas, piemēram, neļauj būtiski samazināt transporta sektora emisijas, atjaunojot autoparku.

Latvija arī paudīs, ka energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem ir potenciāls sekmēt ilgtspējīgu izaugsmi un darbavietu radīšanu arī turpmāk, vienlaicīgi risinot pastāvošās problēmas vides jomā. Latvijā šie pasākumi jau iepriekš ir bijuši efektīvi ilgtspējīgas izaugsmes veicināšanai. Kā piemērs ir atkritumu dalītā vākšana, šķirošana un pārstrāde. Tas ir būtisks sektors, kas dod ieguldījumu resursu izmantošanas efektivitātes būtiskā paaugstināšanā, kā arī zaļo darbavietu radīšanā.

Sanāksmē ministrs paudīs atbalstu Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāta sāktajai iniciatīvai izstrādāt un finansēt pētījumus par dalībvalstu labākajām praksēm virzībā uz zaļu un resursu efektīvu ekonomiku dažādos tās aspektos, kā arī aktivizēt valstu sadarbību, organizējot ekspertu līmeņa domu apmaiņu par šiem jautājumiem.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana