Ekonomika

OPEC+ sāk kapitulēt pasaules tirgus spēka priekšā

Anderss Beverens, AgroPols
09.06.2024

Pievienotie dokumenti

Kvotu maiņas grafiks

Saite

ej.uz/tstt

Mums, ikdienā dabiski fokusējot savu uzmanību uz mūsu "vietējās politikas" jautājumiem un Mskjas agresijas ierobežošanu, garām praktiski nemanot paslīd būtiskas pārmaiņas naftas tirgū.
Nē, nē - labas pārmaiņas ir ievērojamas arī ikdienā - kad nu jau dažu mēnešu ilgumā degvielas cenas DUSos drīzāk ir mēreni dilstošas kā augošas.
Bet šoreiz par diezgan zīmīgu notikumu kļuva OPEC+ valstu ministru 37.konference, kas notika šonedēl - 2.jūnijā.

2 svarīgākie novērojumi

1) Ministri ar savu vienošanos par turpmāko koordinēto rīcību būtībā apliecināja savu kapitulāciju pasaules tirgus priekšā.
Ir noticis tas, ko prognozēju savā atspulgā pirms nu jau pusgada:
(skatīt ej.uz/2x3c) 

"OPEC+ patiesībā zāģē savu sēžamzaru - tradicionālais mehānisms augstu cenu noturēšanai (bet tā rada motivāciju iesaistīties tirgū arī relatīvi neefektīvākiem ražotājiem, piemēram, amīšu slānekļa naftai, kurai, pēc manām sajūtām [ticamu publikāciju neesmu sastapis] izdevīguma slieksnis ir ap 55-60 USD/muca, bet ne tikai viņiem), ir samazināt piedāvājumu tirgū. Bet apstākļi ir mainījušies - OPEC pasaules tirgus daļa jau tagad ir kļuvusi mazāka par 30%."

Un ministri beidzot sapratuši, ka, cīnoties par augstākām cenām ar sava piedāvājuma ierobežošanu, viņi tikai arvien vairāk zaudē savu tirgus daļu un ļauj pelnīt konkurentiem, pat tiem, kuriem, viņu dārgās naftas dēl, pasaules tirgū atrasties vispār nevajadzētu (Mskja ar savu Sibīrijas naftu,. arī amīši ar savu slānekļa produktu).

Tāpēc jauni ierobežojumi netiek noteikti. Bet esošie brīvprātīgie papildus ierobežojumi pakāpeniski ~12 mēnešu laika posmā (līdz 2025.gada septembrim) tiks atcelti, sākot jau ar šo rudeni.

Fotoattēlā varētu būt projekts un teksts
Atjauninātais kvotu grafiks pievienots pielikumā.
Priekš mums visiem svarīgi, ka līdz ar to naftas cenām, pie citiem normāliem apstākļiem, vairs nav palielināšanās spiediena - mūsu enerģētika vismaz nekļūs dārgāka, bet drīzāk par vēl kādiem ~10% lētāka.

2) Mskja (līdz ar Irāku un Kazahstānu) būtībā beidzot tiek publiski sodīta par krāpšanos (jā, jā - arī šeit Mskja melo un krāpjas!!) - šīm valstīm tiek piemērota korekcija - atļautais pieaugums nav vis ~10% (piemēram SA, AAE un citiem), bet tikai ~5%.
Un pat ne apjoms ir svarīgākais- šis fakts ir skaļi nosaukts publiskajā paziņojumā.
Kodolpundura decembra vizīte SA un AAE laikam tomēr nav sniegusi Mskjas cerēto rezultātu, vai vismaz ne pilnā apjomā. 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana