Sociālpolitika

Pārsteidzoši, cik daudz "kreisi" noskaņoto ir mūsu valstī. Kāpēc Latvijā būt GMI kroplim?

Anderss Beverens, AgroPols
27.06.2020

Tiesībsargs ST spriedumu nosaucis par būtisku pavērsienu sociālo un ekonomisko tiesību jomā Latvijā un ir gandarīts, ka Satversmes tiesas (ST) spriedums par neatbilstošu Satversmei atzina garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeni, un uzskata, ka sociālo un ekonomisko tiesību jomā Latvijā ir noticis būtisks pavērsiens.


Pārsteidzoši, cik daudz "kreisi" noskaņoto ir mūsu valstī. Sākot ar tiesībsargu, kura kreisums jau sen šķebina, turpinot ar ST tiesnešiem, kuriem pašiem neviens cents tirgū nav jānopelna, nerunājot par virkni politiķiem un komentētājiem.

Ir loģiski, ka sabiedībai jārūpējas par strādāt nespējīgajiem - slimajiem, ar ierobežotām darbaspējām, arī vecajiem, pēc darbaspējas vecuma. Bet visām šīm kategorijām ir savi sociālā atbalsta veidi, un nekādi ne kāds dīvains GMI.

Bet darbaspējīgajiem??? Kāpēc??? Nu labi, kaut kad tādu dīvainu pasākumu ieviesa. Rūpējoties par cilvēkiem un neizdomājot labāku veidu, kā sniegt viņiem iespēju nopelnīt. Bet ieviešanas brīdī tas vismaz bija skaidri terminēts - ne vairāk par 9 mēnešiem.

Sakot, ka cilvēkam ir jāmeklē kāds cits ienākumu avots. Labi, krīzes laikā šo laika ierobežojumu likumā atcēla - saprotams, tas bija brīdis, kad Latvija patiešām slīka tajā brīdī neatrisināmās bezdarba problēmās un nodokļu maksāšanas un bezdarba sociālo garantiju sistēma bija slikti strādājoša.

Bet tagad, pēc 11 ekonomiskās izaugsmes gadiem?? Kāds pamats vispār šādai GMI sistēmai pastāvēt, kur puse no tā saņēmējiem ir darbaspējīgi cilvēki???!!!.

Un tiesībsargs, un ST runā nevis par to, ka bezcerīgi slimajiem un darba nespējīgajiem sociālā atbalsta sistēma ir par vāju, ka pensiju sistēmā ir problēmas, bet ka GMI apmērs esot par mazu.

Klasiska sociālistu pārstāvētā sabiedrības nopelnītā pārdales pieeja. Bet patiesībā nevis valstij ir jārūpējas par strādātspējīgu ienākumiem, strādātspējīgajiem būtu jārupējas, lai arī viņi piedalītos sabiedrības kopējo vajadzību finansēšanā. Cik dziļi gan ir šis komunisma murgu rēgs sabiedrībā iesēdies!!!

AgroPols

x

Paroles atgadināšana