Mskj

Kāpēc pēdējo 20 gadu laikā Eiropā miers kļuvis drošāks? Vienkāršotas pārdomu drumslas

Anderss Beverens, AgroPols
24.12.2020

Kāpēc pēdējo 20 gadu laikā Eiropā miers kļuvis drošāks?
 
Vienkāršotas pārdomu drumslas. Tajās vispār neievērtējot reliģiju klātbūtni, attiecības ar Turciju (85M=58%RU)), Ķīnu un ASV. Tikai Eiropas telpu (ar Kaukāzu un bez Turcijas)
 
1) Vienotā bezbarjeru Eiropa kļūst plašāka.
ES kā Eiropas vienojošais kodols pēdējo 20 gadu laikā ir palielinājusies par 13 valstīm ar 103 M iedzīvotajiem, no kurām 9 (izņemot Slovēniju, Horvātiju, Kipru, Maltu) ar 96M ir tiešas RU impērijas agrākās daļas vai sabiedrotās. Ceļā (ar skaidru politisko vēlmi to izdarīt iespējami drīzākā laikā) uz iekļaušanos ES ir vēl 8 valstis ar 60 M iedzīvotājiem. Kopā tas Eiropas ekonomisko telpu (līdz ar asociētajām valstīm un UK) jau ir palielinājis par 24 %, bet politiski tā ir jau par 40% lielāka nekā bija 1995-2000.gadā, kopā ar 598 M iedzīvotāju. Visu šo telpu kopumā vieno kopējas vērtības, kuru pamatā es nosauktu Francijas revolūcijā nosauktās - brīvība, vienlīdzība, brālība. Papildinot ar divām - tiesiskums, demokrātija.
Vienlaikus RU impērijas telpa jau ir samazinājusies par 14 valstīm ar 164 M iedzīvotāju, paliekot praktiski 4 valstu teritorijā - RU, BY, KZ, AR ar kopējo iedzīvotāju skaitu 177 M. Samazinājums - par 48 %.
Nedefinētas sabiedrības kopvērtības un autoritārs nedemokrātisks sabiedrības pārvaldības režīms (par sistēmu to pat negribas nosaukt). Izņēmums - Armēnija, bet, ticams, ka pēc RU atbalstītas sakāves nesenajā karā arī tā no šīs telpas izstāsies tuvākās desmit, ja ne piecgades laikā.
 
2) Krievija zaudē ietekmes ieročus
- RU zaudē militāro jaudu.
Atskaitot kodolieročus, kuru pielietošanas iespēja kļūst arvien mazāk nozīmīga (izmantotāja pašiznīcināšanas iespēja ir tuva 100%, no vienas puses, un fatālisms - ja notiks, tad notiks un mūsu vairs tāpat nebūs, no otras puses), jaunajās tehnoloģijas RU pagaidām zaudē - masveida, precīzas un, galvenais - lētas, intelektuāli patstāvīgas bezpilota iekārtas lielā karā tiek galā ar visu, izņemot kodolieročus. Tajā skaitā ar RU lepnumu PGA sistēmām (kas ir miljardus EUR dārgas), REC (radioelektroniskās cīņas) iekārtām un tanku un viņiem līdzīgo mašīnu tūkstošiem - kurus šie aparāti vienkārši ēd desertā. 2020. gads ir izrādījies šī procesa robežlīnija - Saratova, Tuksnesis, Kalni nepārprotami parādīja, kas ir uzvarētājs reālā karā ar līdzīgiem pretiniekiem un ne vienkāršiem nemiernieku, demonstrantu un bandu pūlīšiem.
 
- RU jau zaudējis politiskās ietekmes ļoti asu zobenu - nepakļāvības gadījumā atslēdzamu monopola gāzes vadu. To atņēma gan politiski, gan tehnoloģiski. Politiski ES ar tā saucamo 3.energopaketi atdalīja gāzes piegādes sistēmas no gāzes ražotājiem, demonopolizējot šo saiti, un vienlaikus attīstot starpvalstu gāzes vadu tīklu savienojumus, būtībā veidot vienotu Eiropas iekšējo gāzes tirgu. Bet, galvenais, tehnoloģiski to izdarīja dabas gāzes sašķidrināšanas un transporta tehnoloģiskā revolūcija. Kas padarīja ļoti lētās Kataras gāzes, bet arī ASV brīvās gāzes piegādes Eiropas tirgum par tehniski un ekonomiski pieejamām. Īpaši, izmantojot RU un OPEC monopola debesīs uzskrūvētās gāzes un naftas cenas.
ASV 1Km3 dabas gāzes sašķidrīnāšana izmakā 60 USD. Pārvešana pāri Atlantijasi - vēl 15 USD. Переход через Атлантический океан сравнительно дешевый — порядка 15 долларов за тот же объем, остальные траты еще меньше. 
Pēdējo 3 gadu laikā LNG kuģu jauda augusi par 10% gadā, sasniedzot flotes vienlaikus uzkraujamo tilpumu 86 M šķidrās gāzes m3. Kas ir ekvivalents 50 Gm3 dabas gāzes. Vienlaikus. Vienā reisā. Izziņai - slavenā Nord Streem 2 gāzes vada projektētā jauda ir 55 Gm3 dabas gāzes gadā. Kuģu gada jaudas pieaugums par 10%, pie reisa cikla 40 dienas= 9 reisi gadā, nozīmē, ka kuģu formā katru gadu tiek uzbūvēts viens jauns NS2 gāzesvads... Efektīvākais piemērs LNG iekļaušanas energo sistēmā ieguvumiem bija Lietuva un Polija (kura 2023.(?)gadā pēc esošā līguma termiņa beigām neturpinās cauruļu gāzes iepirkumu no RU). 
Un šis nav pat jautājums par konkrētās piegādes cenu (bet arī to konkurence ir samazinājusi). Bet gar par enerģētiski politisko drošību - vairs nav iespējama šantāža ar piegāžu pārtraukšanu un ekonomisko izmaksu sankcijām.
 
- slānekļa naftas un gāzes ieguves ~2005.-2013.gadu tehnoloģiskā revolūcija atņēma ekonomisko ieroci - finanšu resursu. Slānekļa revolūcija OPEC valstīm un RU faktiski atņēma monopolu plūstošo ogļūdeņražu ieguvei un piegādei Eiropas un Pasaules tirgum. Slānekļa naftas ienākšana tirgū nometa naftas cenas no arvien pieaugošā virs 120 USD/mucā līmeņa uz 60 USD/m, bet, līdz ar tehnoloģiju tālāku attīstību - uz 40-50 USD/m. (Šodien nav draudu, ka normālos bezkara apstākļos naftas cenas atkal varētu palielināties virs 55-60 USD/muca šodienas cenās). Faktiski tas atņem resursu bruņojuma attīstībai un iegādei, armijas uzturēšanai, ekonomisko draudu radīšanai, režīmu  piekukuļošanai (spilgtākais piemērs - Baltkrievija) ~200-250 GUSD gadā. Tā ir summa, kas līdzinās 3-4 RU militārajiem gada budžetiem!!! Tā ir summa, kas ir ~ 1/3 no ASV gada militārā budžeta. Un tāpēc mums kaimiņos joprojām nav jauno tanku modeļu divīziju, jauno lidmašīnu modeļu eskadriļu, jaunu kreiseru un lidmašīnu bāzes kuģu un jaunu gaisa transporta lidmašīnu pulku, pat noturīgi strādājošu kosmisko pozicionēšanas sistēmu nav. Ir tikai dažas jaunas fantastikas raķešu sistēmas un dažas jaunas zemūdenes, un virkne ar salīdzinoši mazbudžeta raķešu kuteru, kā arī liels klāsts daudzveidīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu.
 
3) Eiropu vienmēr vienojis kopējs nākotnes mērķis.
Mēs varam pasmaidīt, bet ES atkal ir spējusi vienoties par jaunu nākotnes attīstības virsmērķi. Un šoreiz tas iziet visai tālu ārpus vienkāršās ekonomiskās labklājības. Un tā ir sabiedrības vispārējā ilgtspēja, kuras formulētā izpausmes forma jau agrāk definētajām pamatvērtībām pievienojusi jaunu dimensiju - klimata [un vides] aizsardzību un saglabāšanu (ar kuras radīšanas izmaksām sabiedrība pat ne ļoti rēķinās - šī darbība var pat pasliktināt katra atsevišķā sabiedrības locekļa labklājību). Bet ir vienojusies. Par spīti visiem skeptiķu teikumiem par ES sadarbības galu....
 
Līdz 2050. gadam radīt oglekļa neitrālu ekonomiku - tas ir izaicinājums, kura nozīmi pat tie 500 M iedzīvotāju vēl nav novērtējuši. Izaicinājums, kas mainīs arī mūsu visu dzīves paradumus un domāšanu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana