Ekonomika un finanses

Precizēs prasības EK programmas vistrūcīgākajām personām īstenošanā iesaistītajiem komersantiem un labdarības organizācijām

Ilze Vabole, AgroPols
11.11.2010

11. novembrī valsts sekretāru sanāksmē izskatīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 8. decembra noteikumos Nr.1415 „Kārtība, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām””, plānojot precizēt vairākas prasības, kas attiecas uz noteikumu īstenošanā iesaistītajiem komersantiem un labdarības organizācijām, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. Tāpat saskaņā ar 2011. gada programmu grozījumi precizēs izdalei paredzēto pārtikas produktu komplektu saturu.

Noteikumu grozījumu projektā noteiktas atsauces uz jauno Padomes regulu, ar kuru noteikti sīki izstrādāti noteikumi pārtikas piegādei no intervences krājumiem vistrūcīgākajām personām Eiropas Savienībā (ES).

Saskaņā ar Eiropas Komisijas prasībām līdz šā gada 31. maijam tika paziņots Latvijā paredzētais produktu daudzums un veids, kas tiks piešķirts trūcīgajām personām nākamā gada programmas izpildei. Taču pasaules, tostarp Eiropas un Latvijas, graudu tirgū 2010. gada griķu raža ir daudzkārt mazāka par sākotnēji plānoto un arī to cena ir ievērojami kāpusi. Tāpēc Zemkopības ministrija ar programmas īstenošanā iesaistītajām institūcijām vienojās par griķu putraimu aizstāšanu ar četrgraudu pārslām. Šo lēmumu akceptēja arī nevalstiskās labdarības organizācijas.

Ņemot vērā 2011.gada programmas nosacījumus, tiks grozīts arī iesniegums, kas pretendentiem jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā (LAD), lai piedalītos konkursā par pārtikas produktu piegādi, saturs.

Līdz ar to programmas ietvaros vienai personai 2011. gadā tiks paredzēti ne vairāk kā 12 pārtikas produktu komplekti ar šādu saturu: miežu putraimi – viens kilograms; kviešu milti – viens kilograms; četrgraudu pārslas – viens kilograms; auzu pārslas – 0,5 kilogrami; vājpiena pulveris – 0,1 kilogrami; piens (2 %) – viens litrs.

Pamatojoties uz 2011. gada programmā izdalei paredzēto produktu klāstu, tiks papildināti arī pārtikas kvalitātes un ražošanas kritēriji ar putraimu un augstākā labuma kviešu miltu kvalitātes un ražošanas kritērijiem, kā arī tiks veiktas izmaiņas jau esošajos kvalitātes un ražošanas kritērijos. Piemēram, četrgraudu un auzu pārslām netiks paredzēta kvalitātes kritērija „pārslu biezums” noteikšana.

Paredzēts arī noteikt, ka komersantiem būs jāsedz ar pārtikas produktu iepakojumu saistītās papildu izmaksas, kas radušās, transportējot intervences produktus no citas dalībvalsts. Šādas izmaksas varētu būt, piemēram, dabas resursu nodoklis, samaksa par paletēm u.c.

Ņemot vērā 2010. gada programmas īstenošanas pieredzi, tiks precizēti arī nevalstisko labdarības organizāciju un komersanta kritēriji, kas jāievēro, piesakoties kārtējā gada programmas īstenošanai.

Normatīvā akta īstenošana skars ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas, kas atzītas par trūcīgām, jo šīs personas tiks apgādātas ar pārtikas produktiem. Normatīvajā aktā iekļautās normas ļaus vienai personai programmas īstenošanas gadā saņemt ne vairāk kā 12 pārtikas produktu komplektu.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas par normatīvo aktu atrodama interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40195824

AgroPols

x

Paroles atgadināšana