Politikas jaunumi

Kādai jābūt KLP? 9 dalībvalstu (arī Latvijas) deklarācija

Agnese Krieviņa, AgroPols
04.02.2010

Deviņu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniecības ministri, 3. februārī tiekoties Varšavā, parakstījuši deklarāciju par KLP nākotni pēc 2013. gada. Deklarācija pauž Polijas, Bulgārijas, Kipras, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Ungārijas, Rumānijas un Slovākijas kopējo nostāju šajā jautājumā. Sanāksmē kā novērotāji piedalījās arī Čehijas un Zviedrijas amatpersonas.

Galvenā deklarācijas doma ir, ka tiešmaksājumiem arī turpmāk jābūt nozīmīgam KLP instrumentam, kas kalpo, lai nodrošinātu lauksaimnieku ienākumu atbalstu un stabilitāti, kā arī sniegtu sabiedriskos labumus. Tajā pausts viedoklis, ka veiksmīga KLP nosaka nepieciešamību saskaņot finansiālo atbalstu ar nākotnes politikas mērķiem, atsakoties no šobrīd nevienlīdzīgā vēsturiskā atbalsta sadalīšanas principa.

Deklarācija arī uzsver, ka:

1) tiešmaksājumi nedrīkst būt sasaistīti ar vēsturiskiem rādītājiem (ražošanas intensitāte);

2) tie jāpiešķir, balstoties uz kritērijiem, kas izriet no pašreizējiem un nākotnes mērķiem;

3) tie jāvienkāršo un jāpiešķir pēc vienota principa, nodrošinot godīgu konkurenci un veicinot ilgtspējīgas lauksaimniecības attīstību visā ES.

Tāpat deklarācijas atsaucas uz drošības tīkla nepieciešamību, kas ietvertu krīzes un riska vadīšanas instrumentus, ļaujot krīzes novērst, nevis risināt problēmas, kad tās jau ir radušās.

Saistībā ar gaidāmo budžeta pārskatīšanu, deklarācija norāda, ka paplašinātās KLP funkcijas un mērķi, kā arī to nozīmība Kopienas līmenī nosaka atbilstoša kopējā Kopienas finansējuma nepieciešamību, jo budžeta samazināšana radīs atšķirīgus lauksaimniecības atbalsta līmeņus dalībvalstīs, kas ir reāls drauds Kopienas tirgus integritātei.

Deklarācijā arī atgādināts, ka lauku attīstības politikas ietvaros pēc 2013. gada atbalstam jāveicina strukturālās pārmaiņas, modernizācija, jāuzlabo konkurētspēja, sabiedrisko labumu sniegšana, kā arī jāsekmē atšķirību samazināšanās starp ES dalībvalstīm.

Komentējot parakstīto deklarāciju, viens no tās iniciatoriem, Polijas lauksaimniecības ministrs Mareks Savickis (Marek Sawicki) uzsvēris, ka neviens nevēlas sadalīt Eiropu “jaunajās” un “vecajās” valstīs, tomēr pašreizējā tiešmaksājumu sistēma rada dalītus viedokļus. Tāpat viņš norādījis, ka nākotnē vēlas redzēt tādu KLP, kas ir vienota, vienkārša un taisnīgāka. Turklāt viņš piebildis, ka šai Varšavas sanāksmei bijis galvenokārt konsultatīvs raksturs, lai labāk izzinātu katras dalībvalsts viedokli unveidotu kopēju dalībvalstu nostāju.

Avots: “Agra Facts” Nr. 09-10, 03.02.2010

AgroPols

x

Paroles atgadināšana