Politikas jaunumi

Dūklavs Briselē diskutēs par tirgus pārvaldības pasākumiem un dzīvnieku labturības standartiem

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
22.02.2010

Šodien [22. februārī] zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē, kurā notiks viedokļu apmaiņa par tirgus pārvaldības pasākumiem pēc 2013. gada, kā arī dzīvnieku labturības marķējumu un dzīvnieku aizsardzību.

Turpinot iepriekšējo ES prezidentūru laikā aizsāktās diskusijas par ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu, pašreizējā ES prezidējošā valsts Spānija šajā sanāksmē aicinās ES lauksaimniecības ministrus diskutēt par ES tirgus pārvaldības instrumentiem pēc 2013. gada. J.Dūklavs uzsvērs, ka vēl aizvien ir nepieciešama lielāka lauksaimniecības nozares orientācija uz tirgu, pārtikas patērētāji jānodrošina ar konkurētspējīgām un pievilcīgākām cenām. Turklāt Eiropas lauksaimniecībai vairāk jāorientējas uz eksportu un konkurētspēju globālajā tirgū.

Latvija uzskata, piemēram, ne vienmēr esošais intervences mehānisms ir bijis adekvāts drošības tīkls, lai risinātu cenu svārstību negatīvo ietekmi uz lauksaimnieku ienākumiem par saražoto produkciju. „ Primāri nepieciešams pārskatīt esošos tirgus pārvaldības instrumentus, lai nākotnē tos padarītu efektīvākus un uz tirgus krīzēm reaģēt spējīgākus”, uzsvērs J.Dūklavs.

 Sanāksmē notiks diskusija arī par 2009. gada nogalē prezentēto Eiropas Komisijas (EK) ziņojumu par dzīvnieku labturības marķējuma variantiem un dzīvnieku aizsardzību.  Komisijas ziņojuma mērķis ir padziļināti apspriest ar dzīvnieku labturību saistīto marķējumu, kā arī uzlabot informāciju par dzīvnieku labturību un precizēt vispiemērotākos līdzekļus šī mērķa realizēšanai. Dzīvnieku labturības marķējumu jāievieš, lai patērētāji atpazītu un vairāk izvēlētos labturībai draudzīgus produktus. Tas būs ekonomisks stimuls arī ražotājiem, lai uzlabotu dzīvnieku labturību un nodrošinātu augstākas kvalitātes produkciju.

Latvijā dzīvnieku labturības jomā tiek piemērotas labturības prasības, kas jau noteiktas Kopienas tiesību aktos par dzīvnieku labturību. Tās ietver obligātos standartus, kas jāievēro visiem ražotājiem. Tādas, piemēram, ir cūku labturības prasības, vispārējās lauksaimniecības dzīvnieku labturības prasības u.c..

Lai nodrošinātu augstākas kvalitātes dzīvnieku izcelsmes produkciju, īpašu uzmanību nepieciešams pievērst ES tirdzniecībai ar trešajām valstīm, veicinot to iesaistīšanos produktu kvalitātes shēmu izmantošanā. Īpaši svarīgi ir izveidot vienotu pieeju dzīvnieku labturības marķējumam visās ES dalībvalstīs, kā arī izstrādāt vienotus labturības rādītāju standartus. Tāpat arī ES līmenī nepieciešams veikt patērētāju izglītojošas un informatīvas kampaņas par augstākiem labturības standartiem produktu ieguvē, jo marķējumam uz produktiem, kas iegūti no dzīvniekiem, kam piemēroti augstāki labturības standarti, ir jābūt atpazīstamam visās ES dalībvalstīs vienādi.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana