Politikas jaunumi

Ministrija optimistiska - ministrs Jānis Dūklavs Latvijas lauksaimnieku interesēs cīnās visās frontēs...

Andris Bebrs, Ilze Vabole, AgroPols
25.03.2010

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, 24. martā tiekoties ar Lauksaimnieku organizāciju padomes (LOSP) pārstāvjiem, atbildēja uz lauksaimnieku iesniegtajiem jautājumiem par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada, aktuālajiem nodokļu jautājumiem, kā arī par Lauku attīstības programmas (LAP) un citu Eiropas Savienības (ES) programmu iespējām pasākumu ieviešanai lauku vides un apdzīvotības saglabāšanai, kā arī citām aktuālām tēmām.

Aprīļa beigās J.Dūklavs iecerējis tikties ar jauno ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Dačjanu Čološu, lai vēlreiz skaidrotu jaunajam komisāram tiešmaksājumu izlīdzināšanas nepieciešamību. Par šiem jautājumiem īpašu rūpi Eiropas Parlamentā (EP) apsolījies turēt arī EP deputāts un Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas loceklis Ivars Godmanis, kurš detalizēti šo tēmu pārrunājis ar zemkopības ministru.

„Sagaidot jauno sējas sezonu, lauksaimniekiem būs pieejami apgrozāmie līdzekļi vairāku 10 miljonu latu apjomā,” diskusijā uzsvēra zemkopības ministrs. Tāpat arī ZM aktīvi strādā, lai nodrošinātu kredīta fonda ieviešanu, kas veicinātu investīciju projektu realizāciju lauksaimniecības attīstībā. Jaunā kredītfonda izveidei vēl tiek gaidīts apstiprinājums no Eiropas Komisijas, un plānots, ka tā darbība varētu sākties jau tuvākajā laikā. Zemkopības ministrija arī pārskatījusi visus atbalsta pasākumus, vienkāršojot atbalsta saņemšanas nosacījumus, palielinot atbalsta intensitātes un maksimāli pieejamos atbalsta apjomus, lai nodrošinātu ātrāku šobrīd no ES fondiem pieejamā finansējuma ieplūšanu nozarē. 

Bet 23. martā ministrs ticies ar Eiropas Parlamenta deputātu un Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas locekli Ivaru Godmani. Tikšanās notika, lai pārrunātu Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) galvenos principus pēc 2013. gada un kā tie ietekmēs Latvijas lauksaimniekus. Pēc tikšanās ministrs uzsvēris: "kopīgi jāaizstāv lauksaimnieku intereses. Mums ir jābūt kopīgam mērķim un viedoklim, mūsu uzdevums  visiem kopā - gan Parlamenta deputātiem, gan atbildīgajiem ministriem, kas Briselē pārstāv Latvijas intereses, iespēju robežās arī nevalstiskajām organizācijām, ir panākt Latvijas lauksaimniekiem izdevīgākus saimniekošanas nosacījumus laukos pēc 2013. gada, kad spēkā stāsies jaunā lauksaimniecības politika. Lai mūsu lauksaimnieki tad vairs nesaņemtu vismazākos Eiropas Savienības tiešmaksājumus. Tālab arī regulāri jātiekas, jārunā, jāanalizē ko un kā varam darīt lauksaimnieku labā".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana