Politikas jaunumi

Repše paraksta aizdevuma līgumu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniekiem

Lāsma Grundule, Leta-Nozare
27.04.2010

26. aprīlī pēc saskaņojuma ar starptautiskajiem aizdevējiem finanšu ministrs Einars Repše (JL) ir parakstījis aizdevuma līgumu "Latvijas Hipotēku un zemes bankai" ("Hipotēku bankai") desmit miljonu latu apmērā, kas tiks novirzīti Latvijas lauksaimniekiem apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai.


Repše paraksta aizdevuma līgumu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniekiem

26. aprīlī pēc saskaņojuma ar starptautiskajiem aizdevējiem finanšu ministrs Einars Repše (JL) ir parakstījis aizdevuma līgumu "Latvijas Hipotēku un zemes bankai" ("Hipotēku bankai") desmit miljonu latu apmērā, kas tiks novirzīti Latvijas lauksaimniekiem apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Aizdevumi tiks izsniegti līdz 2010. gada 31. decembrim, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Kā biznesa portālu Nnozare.lv" informēja "Hipotēku bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte, līdz ar līguma noslēgšanu ar Valsts kasi, banka sākusi pieņemt pieteikumus aizdevumu saņemšanai no lauksaimniecības produkcijas ražotājiem un kooperatīviem, bet lēmumus par aizdevumu piešķiršanu "Hipotēku banka" varēs pieņemt, tiklīdz stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi par apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem lauksaimniecības produktu ražošanai, kuri noteiks aizdevuma apmēru un piešķiršanas termiņu.

Aizdevumi tiks izsniegti eiro valūtā un latos, un tiem varēs piesaistīt Lauku attīstības fonda garantijas. Aizdevumiem atkarībā no klienta kredītriska eiro tiks piemērota likme no 2,35% līdz 5,65% pluss sešu mēnešu naudas likme Euribor. Līdz ar to gala aizdevuma likme būs no 3,3% līdz 6,6%, kas var mainīties, mainoties Valsts kases noteiktajai resursu cenai, norāda Eglīte.

Aizņēmums būs jāatmaksā "Hipotēku bankai" gada laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2011. gada 31. decembrim. Vienam lauksaimniecības produktu ražošanas uzņēmumam (saimnieciskās darbības veicējam), atzītai lauksaimniecības pakalpojumu sabiedrībai un augļu un dārzeņu ražotāju grupām pieejamā aizdevuma summa būs no 5000 līdz 700 000 latu.

Lemjot par aizdevuma piešķiršanu, "Hipotēku banka" izvērtēs uzņēmēju spēju atmaksāt aizdevumu, lai garantētu līdzekļu atgriešanu. Eglīte uzsver, ka "Hipotēku bankai" ir liela pieredze lauksaimniecības uzņēmumu kreditēšanā, izsniedzot aizdevumus gan investīcijām, gan apgrozāmajiem līdzekļiem, tāpēc projekti tiks vērtēti pēc iepriekš izstrādātas sistēmas.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš apliecina, ka lauksaimniecības projektu izskatīšanai bankā būs augsta prioritāte, ņemot vērā, ka valdība rada iespēju kreditēt lauksaimniekus laikā, kad pavasara darbi ir jau sākušies. Lai projektu izskatīšana varētu noritēt ātri, ir svarīgi, lai iesniegtie dokumenti būtu pēc iespējas pilnīgi un atbilstu programmas noteikumos prasītajiem, uzsver Krieviņš, sakot, ka, veicot to klientu apzināšanu, kuriem būtu nepieciešams aizdevums apgrozāmajiem līdzekļiem, banka secinājusi, ka daļa lauksaimnieku jau ir raduši citus risinājumus apgrozāmo līdzekļu iegādei.

Latvijas lauksaimniekiem tiks piešķirts aizdevums saskaņā ar noteikumiem, ko izstrādāja Zemkopības ministrija, pēc kuriem tiks izsniegts valsts atbalsts apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Līgums stāsies spēkā pēc Ministru kabineta (MK) noteikumu "Kārtība, kādā piešķir valsts atbalstu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai" pieņemšanas.

Plānots, ka noteikumi tiks apstiprināti tuvākajā MK sēdē.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana