Politikas jaunumi

Dalās pieredzē ar lietuviešiem par kredītfonda darbību

Aija Zariņa, AgroPols
24.05.2010

21. maijā Zemkopības ministrijas (ZM), Lauku atbalsta dienesta (LAD) un Lauku attīstības fonda (LAF) pārstāvji Ozolniekos, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC) tikās ar Lietuvas Zemkopības ministrijas amatpersonām un Maksājumu aģentūras ekspertiem, pastāstīja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska. Tikšanās laikā tika  pārrunāta kaimiņvalsts pieredze kredītfonda ieviešanā lauksaimniekiem.

Lietuvas pārstāvji tikšanās dalībniekus iepazīstināja ar kredītfonda ieviešanas un darbības pieredzi Lietuvā, plašāk izklāstot sadarbības veidošanu ar bankām, finansējuma administrēšanu. Tika pārrunāti arī Eiropas Komisijas norādījumi šādu fondu veidošanā pārējās dalībvalstīs.

Kā atzina sanāksmes dalībnieki, Latvijas un Lietuvas kredītfondu koncepcijas ir līdzīgas.

Kredītfonds plānots kā atbalsts lauku uzņēmējiem, lai tie varētu veiksmīgāk apgūt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, saņemot nepieciešamos kredītresursus apstiprināto projektu īstenošanai. Kredītus varēs saņemt lauksaimnieki, kuri piedalās Lauku attīstības programmas 2007.-2013. gada pasākumos „Lauku saimniecību modernizācija”, „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”, „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai”, „Tūrisma aktivitāšu veicināšana”. Latvijas kredītfonda izveidošanas koncepcija pašreiz tiek saskaņota ar Eiropas Komisiju.

Savukārt Lietuvas kolēģu interesei izraisīja pērn Latvijā izveidotā Valsts Lauku tīkla (VLT) darbība. Kā uzsvēra Lietuvas pārstāvji, Latvijas VLT sekmīgā darbība liek domāt par šīs pieredzes izmantošanu arī Lietuvā.

Valsts lauku tīkls tika izveidots 2009. gadā kā LLKC struktūrvienība, lai Latvijas lauksaimniekiem nepieciešamā informācija dažādās nozarēsbūtu vienuvietkoordinēta un saskaņota.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana