Politikas jaunumi

Aktīvākie iesniegumu platību atbalsta maksājumu saņemšanai iesniedzēji - Dienvidlatgales lauksaimnieki

Aija Zariņa, AgroPols
18.06.2010

11. jūnijā Lauku atbalsta dienestā (LAD) noslēdzās iesniegumu pieņemšana platību atbalsta maksājumu saņemšanai par 2010. gadā apsaimniekoto lauksaimniecībā izmantojamo zemi (LIZ), stāsta LAD Klientu apkalpošanas daļas vadītāja Liene Valta.

LAD apkopotā informācija liecina, ka šogad saņemti 66 304 pretendentu iesniegumi. Tostarp 1 997 lauksaimnieki iespēju pieteikties platību maksājumiem izmantoja pirmo reizi.

Pērn kopā tika saņemti 68 348 iesniegumi, bet 2008. gadā - 71 467. Lai arī samazinās pieteikumu skaits, vērojama lauksaimniecības uzņēmumu apsaimniekoto zemju platību paplašināšanās, jo daļa LIZ īpašnieku savu zemi šogad izvēlējušies iznomāt vai pārdot.

Tāpat kā pērn, aktīvākie bijuši Dienvidlatgales lauksaimnieki, kur kopā iesniegti 14 326 iesniegumi, savukārt Austrumlatgalē - 9 198. Vismazākais iesniegumu skaits - 4 436 saņemts Lielrīgas RLP.

Sākot no 2008. gada, lauksaimniekiem ir iespēja pieteikties platību maksājumiem, izmantojot elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS), kas būtiski atvieglo un optimizē pieteikšanās procesu. Šogad, lai pieteiktos atbalsta maksājumiem, EPS izmantoja 3 032 lauksaimnieki, atbalstam deklarējot 25% no kopējās pieteiktās platības. Salīdzinot ar 2009. gadu, elektroniski iesniegto pieteikumu skaits pieaudzis gandrīz divas reizes. Eiropas Savienības (ES) tiešo maksājumu departamenta speciālisti to skaidro ar šogad veikto informatīvo kampaņu, popularizējot EPS un organizējot seminārus reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs (RLP).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana