Politikas jaunumi

Dūklavs Lielbritānijas vēstniekam uzsver KLP reformas nozīmīgumu

Ilze Vabole, AgroPols
02.12.2010

1. decembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Endrjū Soperu (Andrew Soper), lai pārrunātu lauksaimniecības nozares aktualitātes un apspriestu iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības jomā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa.

Tikšanās laikā Jānis Dūklavs ar Endrjū Soperu pārrunāja lauksaimniecības nozares aktualitātes, tostarp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu starpā sāktās diskusijas par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada.

"Latvijā lauksaimniecība un pārtikas rūpniecība ir viens no nozīmīgākajiem tautsaimniecības sektoriem, kas ir ievērojama daļa no Latvijas eksporta potenciāla, tāpēc mūsu zemniekiem un lauksaimniecības uzņēmumiem ir sevišķi būtiski konkurēt Eiropas Savienības tirgū. Diemžēl šobrīd pastāvošā finanšu atbalsta politika un atbalsta maksājumu nevienlīdzība starp Eiropas Savienības dalībvalstīm nekādā veidā neveicina nozares attīstību Latvijā, turklāt nostāda citu valstu zemniekus priviliģētākā situācijā," uzskata zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Lielbritānijas vēstnieks sarunā pauda viedokli, ka, pārskatot KLP, nepieciešams ieviest vienlīdzīgāku tiešo maksājumu aprēķināšanas sistēmu lauksaimniekiem. Tāpat tikšanās laikā zemkopības ministrs ar vēstnieku vienojās, ka abu valstu sadarbību ne tikai KLP jautājumos, bet arī lauksaimniecības un meža nozares jomā būtu nepieciešams veicināt, organizējot abpusējas pieredzes apmaiņas tikšanās nozaru ekspertu līmenī.

2009. gadā no Latvijas uz Lielbritāniju tika eksportēta koksne un koka izstrādājumi 96 miljonu eiro apmērā jeb 11 procenti no kopējās meža nozares eksporta vērtības. Bez tam no Latvijas uz Lielbritāniju tika eksportēta arī liellopu un vistas gaļa, kas no kopējās Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta vērtības bija 38 procenti. Otrs nozīmīgākais Latvijas eksporta produkts uz Liebritāniju ir bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, kas 2009. gadā veidoja 16 procentus no kopējās eksporta vērtības, savukārt 14% no kopējās lauksaimniecības produktu eksporta vērtības bija piena produkti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana