Politikas jaunumi

ZM pārstāvji vēlreiz uzsver tiešo maksājumu izlīdzināšanas nepieciešamību

Aija Zariņa, AgroPols
09.12.2010

9. decembrī Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta direktore Rigonda Lerhe un Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta direktora vietnieks Jānis Briedis tikās ar Francijas pārtikas, lauksaimniecības un zvejniecības ministrijas lauksaimniecības padomnieku Baltijas valstīs Aleksandru Martinezu, lai pārrunātu Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā "Kopējā lauksaimniecības politika 2020. gada perspektīvā - Kā risināt nākotnē paredzamās ar pārtiku, dabas resursiem un teritoriālajiem aspektiem saistītās problēmas" paustos secinājumus un priekšlikumus par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotni, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Diskusijā ZM speciālisti skaidroja, ka esošais tiešo maksājumu apjoms uz hektāru, ko saņem Latvija, ir netaisnīgs un negodīgs, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, jo tas balstīts uz novecojošiem un vēsturiskiem rādītājiem, kas neataino esošo situāciju. Tāpēc Latvija diemžēl šobrīd saņem vismazākos platībmaksājumus starp ES dalībvalstīm, bet, piemēram, atsevišķas tā saucamās vecās ES dalībvalstis pat līdz 6 reizes augstākus.

ZM pārstāvji uzsvēra Latvijas pozīcijas par KLP būtību: nākotnē tiešo maksājumu politikā jāatsakās no vēsturisku ar ražošanu saistītu kritēriju izmantošanas finanšu aplokšņu aprēķināšanā, jo šie kritēriji nav saskanīgi ar KLP mērķiem. Latvija uzskata, ka ES līmenī jānosaka jauni, objektīvi un reālo situāciju raksturojoši rādītāji un kritēriji tiešo maksājumu aprēķināšanai ar mērķi padarīt tos cik vien iespējams izlīdzinātākus. "Šo nostāju Latvijas pārstāvji ir pauduši visos forumos un tikšanās reizēs visos iespējamos līmeņos," sarunā uzsvēra J.Briedis.

Diskusijas dalībnieki arī pārrunāja tā dēvēto jauno un veco ES dalībvalstu nostājas tiešo maksājumu izlīdzināšanā. A.Martinezs skaidroja, ka arī Francija var izprast Latvijas viedokli par pastāvošo netaisnību un norādīja: "Mēs labi saprotam Latvijas pamatojumu tiešo maksājumu taisnīgas sadales nepieciešamībai, un tie ir pavisam jauni kritēriji kā iepriekš, tāpēc sagaidāms, ka politiskā vienošanās par maksājumu kritērijiem būs sarežģīta."

Francijas kolēģis interesējās arī par Latvijas pieredzi maksājumu administrēšanā, lauksaimnieku iesaistīšanos lēmumu pieņemšanā un tirgus organizācijas jautājumiem.

Sarunas noslēgumā ZM pārstāvji un A.Martinezs bija vienisprātis, ka ES dalībvalstīs cenšas izprast tiešo maksājumu izlīdzināšanas nepieciešamību un, cerams, ne tikai vārdos, bet arī darbos un pieņemamajos lēmumos. Tāpat sarunas dalībnieki vienojās, ka jautājumus par tiešo maksājumu izlīdzināšanu būtu lietderīgi pārrunāt arī abu valstu nozares ministru līmenī.

Kā ziņots, tiešo maksājumu izlīdzināšanas jautājums ir Latvijas pamatprioritāte ES Kopējās lauksaimniecības politikas reformas kontekstā, kā arī viena no svarīgākajām prioritātēm nākamā ES budžeta pārskatīšanas ietvaros.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana