Politikas jaunumi

Dūklavs Vācijas vēstniekam uzsver: Latvijas lauksaimniekiem nepieciešami taisnīgi maksājumi līdzvērtīgas konkurences nodrošināšanai

Ilze Vabole, AgroPols
15.12.2010

15. decembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zemkopības ministrijā (ZM) tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas (VFR) vēstnieku Latvijā Klausu Burkhartu, lai pārrunātu lauksaimniecības nozares aktualitātes, tostarp Eiropas Savienības (ES) Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada, kā arī apspriestu iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības jomā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī zemkopības ministra gaidāmā darba vizīte VFR un ministra līdzdalība Berlīnes lauksaimniecības ministru forumā un samitā, kas notiks nākamā gada sākumā no 20. līdz 22. janvārim.

J.Dūklavs, detalizēti skaidrojot pozīciju Latvijai būtisko tiešo maksājumu izlīdzināšanā, uzsvēra: „Latvijas lauksaimnieki vēlas startēt kopējā tirgū kā līdzvērtīgi tā locekļi, tādēļ uzskatām, ka šiem maksājumiem jābūt līdzīgiem un taisnīgākiem ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, nevis kā līdz šim. Mēs runājam par vienlīdzību tikai un vienīgi tāpēc, lai varētu līdzvērtīgi konkurēt ar citām dalībvalstīm.”

Tāpat zemkopības ministrs VFR vēstniekam uzsvēra, ka tiešo maksājumu aprēķināšanā ar mērķi tos izlīdzināt būs nepieciešami jauni kritēriji, kā arī šo kritēriju precīzas definīcijas. Tā piemēram, dalībvalstīm būtu jāvienojas, kas īsti ir „mazais zemnieks”, „aktīvs lauksaimnieks” utt.

K.Burkharts savukārt norādīja, ka maksājumu izlīdzināšanas procesā būtiska būs dalībvalstu ieinteresētība. „Latvija šobrīd iesaistījusies kopīga viedokļa veidošanā ar vairākām valstīm, pirmām kārtām, ar Poliju mums ir ļoti līdzīgi viedokļi. Šķiet, ka pēdējā laikā arī vairākas vecās dalībvalstis aizdomājušās par to, ka nepieciešami taisnīgi tiešo maksājumu sadales kritēriji, tāpēc iespējams varētu vairākos jautājumos pievienoties mūsu domubiedru grupai,” Vācijas vēstniekam skaidroja zemkopības ministrs.

Tāpat J.Dūklavs atgādināja Vācijas Federālās Pārtikas, lauksaimniecības un patērētāju aizsardzības ministres Ilzes Aigneres un Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas deputātu vizītes rezultātus Latvijā šā gada vasarā. Amatpersonas arī pārrunāja situāciju lauksaimniecības produktu eksporta tirgos, meža nozarē, zivsaimniecībā un citās jomās.

Sarunās noslēgumā J.Dūklavs un K.Burkharts vienojās par atkārtotas divpusējās tikšanās organizēšanu starp J.Dūklavu un I.Aigneri nākamā gada sākumā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana