Politikas jaunumi

Turpmāk valsts segs izdevumus par transmisīvās sūkļveida encefalopātijas izmeklējumiem dzīvniekiem

Ilze Vabole, AgroPols
10.01.2011

2011. gadā valsts ir radusi iespēju palīdzēt uzņēmējiem, sedzot finansiālos izdevumus par liellopu smadzeņu paraugu laboratoriskajiem izmeklējumiem uz transmisīvo sūkļveida encefalopātiju (TSE), tādējādi atbalstot uzņēmējus un veicinot ekonomiskās situācijas uzlabošanu un konkurētspēju, vienlaikus turpinot valstī veikt TSE efektīvu kontroli un nodrošinot sabiedrības veselību, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts.

TSE ir vairāku slimību grupa, kurā ietilpst:

1) govju sūkļveida encefalopātija liellopiem;

2) skrepi aitām un kazām;

3) hroniskā novājēšanas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem;

4) ūdeļu transmisīvā enecefalopātija kažokzvēriem;

5) Kreicfelda – Jakoba slimības paveids cilvēkiem.

Govju sūkļveida encefalopātija ir hroniska centrālās nervu sistēmas (CNS) slimība liellopiem, ko raksturo  lēna, ilgstoša un progresējoša organisma vispārējā stāvokļa pasliktināšanās, ar neatgriezeniskiem CNS darbības traucējumiem, kā rezultātā iestājas bezpalīdzīgs ķermeņa stāvoklis un nāve.

TSE uzraudzības programmas nosacījumi ir izmeklēt uz govju sūkļveida encefalopātiju visus veselos kautos liellopus, kas vecāki par 30 mēnešiem, kā arī piespiedu kārtā nokautos un nobeigušos liellopus, kas vecāki par 24 mēnešiem.

Paraugus laboratoriskai izmeklēšanai noņem un iesūta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektors vai PVD pilnvarotais veterinārārsts. Laboratoriskos izmeklējumus uz g ovju sūkļveida encefalopātiju veic valsts zinātniskais institūts „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR”.

TSE uzraudzības pasākumus līdzfinansē Eiropas Savienība un pēc to īstenošanas Latvijas valsts budžeta ieguldītie līdzekļi tiek atmaksāti līdz 50 procentu apmēram.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana