Politikas jaunumi

Valdība pieņem zināšanai ZM informatīvo ziņojumu turpmākai rīcībai ar Āfrikas cūku mēri

Aija Zariņa, AgroPols
11.01.2011

11. janvārī Ministru kabinets (MK) pieņēma zināšanai Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par veiktajiem piesardzības pasākumiem un priekšlikumiem turpmākai rīcībai ar Āfrikas cūku mēri, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts.

Jau ziņots, ka Krievijas Federācijas Ļeņingradas apgabalā ir uzliesmojusi bīstama un ļoti lipīga cūku slimība – Āfrikas cūku mēris, tādēļ, lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā un pasargātu meža un mājas cūku populāciju no inficēšanās, Zemkopības ministrija un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir noteikuši vairākus drošības pasākumus (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=57&newsid=94356).

Pēc informatīvā ziņojumā par veiktajiem piesardzības pasākumiem un priekšlikumiem turpmākai rīcībai ar Āfrikas cūku mēri pieņemšanas zināšanai valdība PVD uzdeva nodrošināt, lai tiktu turpināti noteiktie drošības pasākumi (saistībā ar transportlīdzekļu dezinfekciju un personu bagāžas kontroli uz valsts robežas), līdz tiek saņemta informācija no Krievijas Federācijas Veterinārā un fitosanitārā dienesta (ROSSEĻHOZNADZOR) par Āfrikas cūku mēra diagnozes apstiprināšanu vai neapstiprināšanu.

PVD jānodrošina, lai dzīvnieku īpašnieki (turētāji) nekavējoties informē praktizējošo veterinārārstu par visiem cūku saslimšanas gadījumiem (novietnē, transportlīdzeklī, kautuvē), kad rodas aizdomas par saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri. Praktizējošajam veterinārārstam par to nekavējoties jāinformē PVD centrālais aparāts vai attiecīgā teritoriālā struktūrvienība par iespējamo cūku saslimšanu.

Medniekiem meža cūku medību laikā vai mežziņiem, apsekojot mežu stāvokli, par visiem gadījumiem, kad rodas aizdomas par meža cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, nekavējoties jāziņo PVD centrālajam aparātam vai attiecīgajai teritoriālajai struktūrvienībai. Valdība PVD arī uzdeva organizēt informatīvas sanāksmes, kurās ieinteresētās personas informē par Āfrikas cūku mēri, tā apkarošanas pasākumiem, citiem svarīgiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

Vairāk informācijas par Āfrikas cūku mēri, tā lielo bīstamību mājas un meža cūkām, PVD noteiktajiem drošības pasākumiem, lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā un pasargātu meža un mājas cūku populāciju no inficēšanās, saslimšanas pazīmēm un rīcību šādā gadījumā, kā arī bioloģiskās drošības pasākumiem, lai pasargātu cūku novietni no slimības, lasiet ZM interneta mājas lapā [http://www.zm.gov.lv/index.php?sadala=1998&id=11693].

Savukārt ar ZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par veiktajiem piesardzības pasākumiem un priekšlikumiem turpmākai rīcībai ar Āfrikas cūku mēri var iepazīties interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40203391&mode=mk&date=2011-01-11.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana