Politikas jaunumi

Dūklavs ASV vēstniecei uzsver Latvijas ieinteresētību paplašināt lauksaimniecības produkcijas eksportu uz ASV

Aija Zariņa, AgroPols
19.01.2011

19. janvārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi (Judith Garber), lai pārrunātu lauksaimniecības nozares aktualitātes un iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības jomā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Zemkopības ministrs tikšanās laikā ar vēstnieci uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt lauksaimniecības produkcijas eksportu uz ASV. „Latvijā lauksaimniecība un pārtikas rūpniecība ir viens no nozīmīgākajiem tautsaimniecības sektoriem, kas ir ievērojama daļa no Latvijas eksporta potenciāla, tāpēc mūsu zemniekiem un lauksaimniecības uzņēmumiem ir sevišķi būtiski konkurēt ne tikai Eiropas Savienības (ES), bet arī pasaules tirgū,” teica Jānis Dūklavs. Savukārt vēstniece norādīja, ka Latvijas ražotājiem ir iespēja piedāvāt savus augļus un svaigos dārzeņus ASV militārās jomas un valsts iestāžu apgādei.

Tāpat Jānis Dūklavs informēja vēstnieci, ka Latvijas pārtikas drošības un veterinārijas jomas pārstāvji ir ieinteresēti uzlabot abu valstu sadarbību, lai veicinātu lauksaimniecības produkcijas eksportu uz ASV.

ASV ir viens no lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem starp tā dēvetajām trešajām valstīm. 2009. gadā ASV bija otra nozīmīgākā Latvijas lauksaimniecības produkcijas eksporta valsts un sestā nozīmīgākā importa valsts. 2009. gadā uz ASV tika eksportēti Latvijas lauksaimniecības produkti par kopējo vērtību 29,7 miljoni eiro. Nozīmīgu vietu Latvijas eksporta struktūrā uz ASV ieņem stiprie alkoholiskie dzērieni un zivju konservi. Tāpat 2009. gadā Latvijas uz ASV ir eksportējusi koksni un koka izstrādājumus 2,4 miljonu eiro apmērā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana