Politikas jaunumi

Dūklavs ar Ukrainas lauksaimniecības ministru vienojas par ciešāku sadarbību dzīvnieku bīstamo infekcijas slimību apkarošanā

Ilze Vabole, AgroPols
21.01.2011

No 20. līdz 23. janvārim zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir darba vizītē Vācijā, lai piedalītos 3. Berlīnes lauksaimniecības ministru samitā, Berlīnes lauksaimniecības ministru forumā, 4. Starptautiskajā ministru konferencē „Tirdzniecība un pasaules pārtikas nodrošinājums: globāli, reģionāli, lokāli”, kā arī apmeklētu 76. Starptautisko izstādi „Zaļā nedēļa”. Darba vizītes laikā zemkopības ministram paredzētas tikšanās ar vairāku valstu lauksaimniecības ministriem, informēja ZM  Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

21. janvārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītes laikā Berlīnē tikās Ukrainas lauksaimniecības politikas ministru Nikolaju Prisjažnjuku un Azerbaidžānas lauksaimniecības ministru Ismatu Dursinu Abasovu, lai pārrunātu turpmākās valstu sadarbības iespējas.

Tā kā arī Ukraina robežojas ar Krieviju, arī Ukrainas lauksaimniecības ministrs pauda bažas par Krievijas Federācijas Ļeņingradas apgabalā konstatēto Āfrikas cūku mēri, kas bīstami tuvu ir pietuvojies Latvijas un Eiropas (ES) Savienības  robežai. Ukrainas ministrs pauda atbalstu Latvijas iniciatīvai pirmdien ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē ierosinātajam jautājumam par dezinfekcijas punktu izbūvi uz robežas ar trešajām valstīm, lai nepieļautu mājas un savvaļas dzīvniekiem bīstamu infekcijas slimību ievazāšanu ES teritorijā. Ministri arī vienojās par turpmāku ciešāku sadarbību infekcijas slimību profilakses un novēršanas jautājumos.

Vēl zemkopības ministrs Jānis Dūklavs parakstīja Latvijas un Šlēsvigas-Holšteinas pavalsts sadarbības memorandu, kas paredz intensificēt sadarbību lauksaimniecības nozarē, efektīvāk izmantojot Eiropas Savienības (ES) sniegtās iespējas un paplašinot Latvijas un Vācijas attiecības. Memorandā noteikts, ka Latvijai un Šlēsvigas-Holšteinas pavalstij īpaša uzmanība jāpievērš lauksaimniecības nozares speciālistu apmaiņai, jāsniedz atbalsts lauksaimniecības zinātnes darbinieku apmaiņai, jāveicina neierobežota lauksaimniecības nozares skolēnu, mācekļu un studentu apmaiņa, kā arī jāpastiprina viedokļu saskaņošana ES lauksaimniecības politikā.

Tiekoties ar Šlēsvigas-Holšteinas pavalsts lauksaimniecības, vides un lauku attīstības ministri Juliani Rumpfu, pārrunāts Latvijas un Vācijas viedoklis par Kopējās lauksaimniecības politikas pēc 2013. gada reformu, kurā Juliana Rumpfa pauda Vācijas viedokli, ka īpaši tiešajos maksājumos reformai būtu jānorit pakāpeniski. Lai tuvāk iepazītos ar situāciju mūsu valstī un lauksaimniecībā, Jānis Dūklavs Juliani Rumpfu uzaicināja vizītē uz Latviju.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana