Politikas jaunumi

Jāizstrādā pasākumi bišu mirstības problēmas risināšanai

Aija Zariņa, AgroPols
24.01.2011

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) paziņojumu Eiropas Parlamentam un Padomei par medus bišu veselību, Zemkopības ministrija (ZM) uzsākusi diskusiju, lai identificētu iemeslus, kas ietekmē medus bišu veselību Latvijā, kā arī izlemtu, kas darāms medus bišu veselības nodrošināšanā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Eiropas Komisija pērnā gada nogalē nāca klajā ar paziņojumu par medus bišu veselību. Paziņojuma mērķis ir noteikt galvenās ar bišu veselību saistītās problēmas, kā arī norādīt iespējamos turpmākos pasākumus, ko Komisija ir paredzējusi veikt, lai uzlabotu medus bišu veselību. Paziņojumā izklāstītas galvenās problēmas, kas traucē biškopības nozares uzraudzību un bišu mirstības cēloņu noteikšanu. EK arī plānojusi uzsākt ieinteresēto pušu diskusijas par bišu veselības problēmām un apmācību programmas izstrādi kompetentajām iestādēm un biškopjiem, veicinot bioloģisko drošību, biškopības produktu ražošanu, un jaunu veterināro zāļu izstrādi bitēm. Bez tam Komisija paziņojumā norāda, ka pagaidām nav skaidrs, kas jādara, lai cīnītos ar bišu mirstību, kā arī nav iespējams izprast reālo situāciju.

2009. gadā Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) veica pētījumu „Bišu mirstība un bišu pārraudzība Eiropā” , lai izzinātu bišu mirstības cēloņus. Šajā pētījumā EFSA neizdevās precīzi noskaidrot bišu mirstības cēloni vai apjomu, bet tika norādīts, ka iespējamie faktori, kas varētu būt bišu populācijas samazināšanās iemesls, ir, piemēram, bišu slimības, kaitēkļi ( invazīvās sugas), saindēšanās ar pesticīdiem, ģenētiski modificētu kultūraugu ietekme, stress, kas saistīts ar izmaiņām barošanā un klimata apstākļos (vides pārmaiņas) un bioloģiskās daudzveidības zudums.

Lai diskutētu par EK ziņojumā paustajiem secinājumiem, Zemkopības minsitrijā notika diskusija par medus bišu veselību. Sanāksmē tika norādīts, ka nozare patlaban Latvijā attīstās strauji un tā iegūst arvien lielāku populariāti, tālab ļoti nopietni jādomā par bišu attīstības un slimību ierobežošanas jautājumiem.Pie kam tas jādara ciešā sadarbībā ar lauksaimniekiem, jo bišu veselība lielā mērā atkarīga no augu aizsardzības līdzekļu lietošanas lauksaimniecībā.

Tāpat tika secināts, ka, tāpat kā citviet Eiropā, arī Latvijā ir bišu mirstības problēma, ko veicina vairāku faktoru kombinācija, piemēram, pesticīdu izmantošana, klimata un zemes izmantojuma maiņa, bišu novājināta imunitāte pret patogēniem un kaitēkļiem. Tāpēc ES līmenī nepieciešams izstrādāt pasākumus, lai risinātu bišu mirstības problēmas un veicinātu kukaiņu apputeksnētāju sugām draudzīgu un ilgtspējīgu lauksaimniecības vidi.

ZM rīkotajā diskusijā piedalījās Latvijas Biškopības biedrības, Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts augu aizsardzības dienesta un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” pārstāvji.

Biškopība ES ir plaši attīstīta gan profesionālā, gan vaļasprieka līmenī. Tā, piemēram, ir profesionāli biškopji, kuriem pieder pat vairāk kā 150 bišu saimju. Kopā ES ir aptuveni 700 000 biškopju, no kuriem apmēram 97 procenti ar biškopību nodarbojas amatieru līmenī.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana