Politikas jaunumi

PVD nosaka papildus drošības pasākumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes produktu ievešanu no Vācijas

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
26.01.2011

Lai gan Vācijas kompetentā uzraudzības iestāde stingri kontrolē fermas, kurās izmantota ar dioksīnu piesārņotā dzīvnieku barība un Eiropas Komisija uzskata, ka patlaban nav pamata bažām par patērētāju veselību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), lai līdz minimumam samazinātu iespēju, ka Latvijā no Vācijas varētu tikt ievesti dzīvnieku izcelsmes produkti – putnu gaļa, cūkgaļa, olas, ar paaugstinātu dioksīna koncentrāciju, ir noteicis papildus drošības pasākumus.

Latvijas gaļas ieguves un pārstrādes uzņēmumiem, kā arī mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmumiem, kas saņem dzīvnieku izcelsmes produkciju no Vācijas, ir jāpieprasa Vācijas sadarbības partneriem oficiāli apstiprinātu informāciju, ka dzīvnieki, no kuriem iegūta šī produkcija, nenāk no saimniecībām, kam piemērots izplatīšanas aizliegums sakarā ar dioksīnu saturošas barības izēdināšanu.

Uzņēmumiem ir jāinformē PVD par visām Vācijas izcelsmes gaļas vai olu kravām, kas tiek ievestas Latvijā.

PVD seko līdzi informācijai Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā, kurā regulāri tiek publicēta jaunākā informācija par to, uz kurām valstīm potenciāli piesārņotā gaļa vai dzīvnieku barība no Vācijas ir vesta.

Kā jau esam informējuši iepriekš, sistēmā nav neviena paziņojuma, kurā Latvija parādītos kā potenciāli piesārņotās produkcijas galamērķis, tādēļ šobrīd patērētājiem nav pamata satraukumam par Latvijā nopērkamās Vācijas izcelsmes gaļas un olu drošumu.

Ja PVD saņems informāciju, ka kāda no piesārņotajām pārtikas produktu vai dzīvnieku barības partijām ir vesta uz Latviju, sekos nekavējoša rīcība – tiks pārbaudīti uzņēmumi – produkcijas saņēmēji un potenciāli piesārņotā produkcija tiks atsaukta no tirdzniecības.

Jau tagad PVD, veicot plānveida uzraudzību iekšējā tirgū, pastiprinātu uzmanību pievērš gaļas izcelsmes valstij un ražotājam.

Jāatgādina, ka Eiropas Komisija nav aizliegusi gaļas eksportu no Vācijas uz citām dalībvalstīm. Situācija Vācijā tiek stingri kontrolēta un neviena ferma, kurā izmantota piesārņotā dzīvnieku barība, savu produkciju nedrīkst izplatīt.

Kā liecina no Eiropas Komisijas saņemtā informācija, sākotnēji paaugstināts dioksīna līmenis tika konstatēts dzīvnieku barībā, kā arī olās un mājputnu gaļā, taču, turpinot izmeklēšanu, paaugstināts dioksīna līmeni konstatēts visu sugu mājdzīvnieku barībā.

Barības ražotāji ražošanas procesā ir izmantojuši tehniskās taukskābes. Šī iemesla dēļ dzīvnieku barībā tika pārsniegts pieļaujamais dioksīna līmenis. Vācijas atbildīgie dienesti ir noteikuši aizliegumus produkcijas realizācijai 939 novietnēs, kurās dažādu sugu dzīvnieku barošanā izmantota piesārņotā barība.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana