Politikas jaunumi

LLU studenti diskutē ar ZM speciālistiem

Aija Zariņa, AgroPols
14.04.2011

14. aprīlī Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti tikās ar 25 Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauksaimniecības fakultātes 1. kursa studentiem, kuru studiju specializācijas virziens ir uzņēmējdarbība lauksaimniecībā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. Jauniešu vizītes mērķis bija iepazīties ar ministrijas pārziņā esošajām lauksaimniecības jomām, lēmumu pieņemšanu, kā arī – vairot zināšanas par aktuāliem jautājumiem nozarē, dziļāk izprast procesus gan Latvijas, gan Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības politikā.

Zemkopības ministrijas pārstāvji studentiem skaidroja ES Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) vēsturiskā griezumā, KLP uzdevumus, darbību, budžeta veidošanu, kā arī pašreizējos procesus – diskusijas par tiešo maksājumu izlīdzināšanu, KLP politikas izaicinājumiem nākotnē un attīstības iespējām. Tāpat jaunieši tika iepazīstināti ar ES tirgus atbalsta instrumentiem un vecināšanas programmām, to darbību un ietekmi uz ES lauksaimniecības produktu kopējo tirgu, kā arī ar Latvijas lauku attīstības programmas pasākumiem un šīs programmas atbalsta iespējām.

Jaunieši diskusijas gaitā interesējās par mazo saimniecību atbalstu un pārstrukturēšanos, cukurbiešu audzēšanas perspektīvām un to izmantošanu pārstrādē. Tāpat arī viņi vēlējās uzzināt vairāk par šā brīža situāciju cūkkopībā, kā arī kopējā lauku dzīves līmeņa uzlabošanas iespējām ministrijas pārstāvju skatījumā.

Pēc diskusijas ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktores vietnieks Zigmārs Ķikāns atzina: „Studentu jautājumi bija ļoti konkrēti un skaidri formulēti. Jūtams, ka šie jaunieši nopietni interesējas par nozares aktualitātēm gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā kopumā, kaut arī viņi studē augstskolā tikai pirmo gadu. Te savs nopelns ir gan pasniedzējiem, gan arī pašu iniciatīvai un vēlmei pamatīgi apgūt jomu, ar kuru būs saistīta viņu turpmākā darba dzīve.”

Asociētā profesore Dzidra Kreišmane pēc tikšanās norādīja: „Šie jaunieši lielākoties nāk no lauksaimnieku ģimenēm un tāpēc lauksaimnieku ikdiena un problēmas viņiem nav svešas. Domāju, ka šī vizīte Zemkopības ministrijā rosinās viņus dziļāk izprast procesus nozarē un tāpēc, iespējams, skaidrāk un drošāk raudzīties savā nākotnē.”

Pēc tikšanās Zemkopības ministrijā LLU studenti devās uz Saeimu, lai klātienē iepazītos ar likumu pieņemšanas procedūru.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana