Politikas jaunumi

No 1. jūlija samazināts govju sūkļveida encefalopātijas (GSE) izmeklējumu skaits

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
04.07.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka Eiropas Komisija ir apstiprinājusi lēmumu, kas ļauj Latvijā no šā gada 1. jūlija palielināt uz govju sūkļveida encefalopātiju (GSE jeb BSE) izmeklējamo liellopu vecumu.
Līdz šim noteiktais vecuma limits veseliem, cilvēku patēriņam kautiem liellopiem bija 30 mēneši, bet no 1. jūlija tas būs 72 mēneši. Tāpat tiek palielināts nobeigušos vai piespiedu kārtā nokauto izmeklējamo liellopu vecums no 24 mēnešiem uz 48 mēnešiem. Tādējādi veicamo laboratorisko izmeklējumu apjoms samazināsies par aptuveni 50%.

Pirms lēmuma pieņemšanas GSE uzraudzības rezultātus analizējusi arī Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) un šāda lēmuma pieņemšana neapdraud pārtikas drošību. Laboratorisko izmeklējumu izmaksas līdzfinansē Eiropas Komisija.

Lai nepieļautu ar GSE slimu dzīvnieku kautproduktu nonākšanu tirgū, Eiropas Savienības likumdošana paredz veikt laboratoriskos izmeklējumus visiem veseliem, nokautiem liellopiem, kuri vecāki par 72 mēnešiem. Papildus veselajiem dzīvniekiem uz GSE tiek izmeklēti arī visi par 48 mēnešiem vecāki nobeigušies un piespiedu kārtā nokauti liellopi, kā arī tie liellopi, kuriem pirmskaušanas apskatē konstatētas kādas izmaiņas. Tāpat tiek izmeklēti arī visi klīnisko aizdomu gadījumi. 

GSE ir hroniska liellopu slimība, kas izpaužas ar nervu sistēmas darbības traucējumiem, novājēšanu un dzīvnieku nāvi.

Pārtikas un veterinārais dienests laika periodā no 1997. gada līdz 2010. gadam ir pārbaudījis 286 237 liellopus un nevienam no izmeklētajiem dzīvniekiem GSE nav konstatēta.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana