Politikas jaunumi

Izraēlas vēstniece aicina Latviju piedalīties starptautiskajā lauksaimniecības izstādē „Agritech”

Ilze Vabole, AgroPols
09.12.2011

9. decembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Hāgitu Ben Jakovu(Hagit Ben Yaakov), lai pārrunātu aktualitātes lauksaimniecības nozarē, kā arī turpmākās abu valstu sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecības jomā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa .

Tikšanās laikā zemkopības ministre iepazīstināja Izraēlas vēstnieci ar situāciju Latvijas lauksaimniecībā un zivsaimniecībā. Ņemot vērā, ka piensaimniecība un zivsaimniecība ir vienas no galvenajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā, zemkopības ministre atzina, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt pieredzes apmaiņu, gūstot pieredzi Izraēlā, kur šīs nozares ir augsti attīstītas. Savukārt vēstniece izteica vēlmi stiprināt sadarbību lauksaimniecības nozarē un uzsākt sadarbību gan apmācības, gan tirdzniecības attīstības jomā. Tāpat vēstniece no savas puses aicināja Latvijas pusi klātienē iepazīt Izraēlas lauksaimniecības nozari un piedalīties starptautiskajā lauksaimniecības izstādē „Agritech”, kas ik gadus notiek Telavivā. Sarunas gaitā amatpersonas apmainījās viedokļiem par eksporta tirgiem un to iespējām paplašināt.

Sarunas noslēgumā abu valstu amatpersonas arī vienojās attīstīt sadarbību nozaru speciālistu apmācībā, pieredzes apmaiņas braucienos, kā arī stiprināt tirdzniecības sadarbību.

2010. gadā Latvija uz Izraēlu eksportēja lauksaimniecības produkciju 6,31 miljonu eiro vērtībā – 28% no kopējā lauksaimniecības produktu eksporta bija zivju izstrādājumi (galvenokārt konservētas zivis), 26% – miltrūpniecības produkti, savukārt 22 % – stiprie alkoholiskie dzērieni. Tāpat no Latvijas uz Izraēlu tika eksportēta šokolāde, žāvētas un kūpinātas zivis. Latvijas eksporta apjomi 2010. gadā salīdzinot ar 2009. gadu ir palielinājušies par 70,5 %.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana